Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátot találtak a Szelidi-tóban

Szöveg: Szűcs László |  2013. augusztus 7. 8:00

A 31. héten, azaz július 29. és augusztus 4. között 70 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 26 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Németh-Zsohár Agnieszka százados, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 1500 bejelentést kaptak.

A hét elején érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy Megyaszó és Szentistvánbaksa között, a főút közelében, földmunkák közben egy – feltételezhetően a második világháborúból származó – robbanószerkezetre bukkantak a munkások. A Horváth Csaba őrnagy vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy a rozsdás fémdarab egy 120 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránát stabilizátorszárnya, amely robbanóanyagot nem tartalmaz. A szakzsargonban nem robbanótestnek nevezett fémdarabot a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

A következő, soron kívüli intézkedést igénylő bejelentést Lovásziból kapták a tűzszerészek: a település egyik földútja mellett, a vízelvezető árokban egy 7,5 centiméteres, német gyártmányú páncéltörő gránátot találtak az arra járók. A helyszínre küldött, Horváth Csaba őrnagy vezette járőr megállapította, hogy a gránát kilőtt állapotban van, emiatt azt a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási területen megsemmisítették.

Várpalota és Hajmáskér között, a 8-as számú főút bővítése közben került elő a földből két darab, német gyártmányú 7,5 centiméteres páncéltörő gránát. A második világháborús robbanószerkezeteket a Sulykovszki Róbert zászlós vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Ugyancsak a Sulykovszki zászlós vezette tűzszerészjárőrnek jutott annak a 120 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátról származó stabilizátorszárnynak a központi gyűjtőbe szállítása, amelyet a főváros VIII. kerületében, egy Üllői úti lakás tetőfelújítása közben, a gerendák között találtak.

Egy 81 milliméteres, magyar gyártmányú aknavetőgránátot talált és vitt a partra egy kislány az elmúlt héten, amikor a Szelidi-tóban fürdött. Szerencsére az esetből nem lett tragédia, a gránátot a Lakatos Sándor főtörzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt robbantási területen megsemmisítette. A tűzszerészek azonban kérnek mindenkit: ha robbanószerkezetet találnak, azt ne mozgassák, mert ha olyan állapotban van, akkor akár a legkisebb mozdításra is felrobbanhat.