Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátot találtak a templom udvarán

Szöveg: Szűcs László |  2013. október 29. 9:45

A 43. héten, azaz október 21–27. között 72 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 28 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Várkonyi Melinda főhadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 2287 bejelentést kaptak.

Október 21-én Gárdonyból érkezett a riasztás a tűzszerészügyeletre, hogy a Szabadság úton, csatornázási munkálatok közben egy, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. A Horváth Csaba őrnagy vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy 15 centiméteres, német gyártmányú repeszromboló gránát került a felszínre. A robbanószerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási területen semmisítették meg.

Október 22-én Győrött akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a Duna kapu téren, földmunkák közben egy 76 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránát, illetve két darab, 4 centiméteres hüvely került elő. A veszélyes, második világháborús szerkezeteket az Érsek János törzsőrmester vezette járőr a
közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Ugyanezen a napon Örkényben, a Fő úton található templom udvarán bukkantak rá földmunkák közben egy 82 milliméteres aknavetőgránátra. A szovjet gyártmányú robbanószerkezetet a Szabó Tamás főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a központi gyűjtőbe szállította.

Október 24-én Káváról érkezett a bejelentés, hogy a Deák Ferenc utcában világháborús robbanószerkezeteket találtak. A 15 centiméteres, német Nebelwerfer rakétát, valamint a 238 darab géppuska lőszert a Sulykovszki Róbert zászlós vezette tűzszerészjárőr a központi gyűjtőbe szállította. A munkálatok idejére a rendőrség 150 méteres sugarú körben zárta le a környéket, 30 ház lakóinak kellett ideiglenes elhagynia otthonát.

Címkéktűzszerész