Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gripenek Balatonakarattyán

Szöveg: Singer Éva hadnagy |  2016. augusztus 15. 15:58

„Dr. Toperczer alezredes fotóin megjelenik a katona és az ember, a misszió tagjai munka és pihenés közben egyaránt. A képek életre kelnek, történeteket mesélnek és segítenek megérteni, hogy miről is szólt az elmúlt időszak Litvániában” – e szavakkal nyitotta meg a Közös légtér, közös felelősség című kiállítást Balatonakarattyán Szücs József ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK) parancsnoka. A Balti Légtérrendészeti Szolgálat (Baltic Air Policing − BAP) magyar váltásának litvániai életét bemutató kiállítás augusztus végéig tekinthető meg az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban (MH RKKK).

„A vándorkiállítás a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének ötlete volt. Küldetésként fogalmazták meg, hogy segítsék a honvédség megismertetését a polgári lakosság körében" – hangsúlyozta megnyitó beszédében Szücs József ezredes. A tárlat január óta járja az országot, eddig 14 helyszínen több mint 12 ezren tekintették meg. A kiállítás fő témája a balti légtérellenőrzés, amely hangsúlyozza a szövetségen belüli regionális együttműködés fontosságát, és nagyban hozzájárul a magyar katonák munkájának elismeréséhez.

1596018076

A megnyitón elhangzott: az elmúlt év szeptemberétől a négy magyar JAS 39 Gripen vadászgépe négyszázharminc repült órát teljesített, amelyben 25 éles bevetésük és több mint 100 gyakorló riasztásuk volt. „Azt kevesen tudják, hogy a légtérvédelmi feladatok ellátását karnevalai légi irányító központban magyar légvédelmi irányító tisztek is segítették. A napi kiképzési repülések irányítása mellett elsősorban a litván irányítók szakmai képzése volt feladatuk" – tette hozzá az MH LVIK parancsnoka.

1596018077

Dr. Toperczer István alezredes, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis repülőorvosa a litvániai Siauliai Légibázison töltött hónapok során napi feladatain túl fotókkal dokumentálta a magyar kontingens mindennapjait. Az általa készített képeken kívül a tablókon megjelennek Molnár Artúr és Kálmánfi Gábor képei is.

1596018077

A megnyitón részt vett Piros Ottó ezredes, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ parancsnoka, dr. Bencze Ákos alezredes, törzsfőnök, Oláh László, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének tagozatvezetője, valamint az alakulat vezető állománya.

A tárlatot augusztus 26-ig tekinthetik meg a légierő iránt érdeklődők az MH RKKK kiállítótermében.

1596018077

Fotó: a szerző felvételei