Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyalogság elleni aknákat találtak a Balatonban

Szöveg: Szűcs László |  2014. július 2. 7:19

A 26. héten, azaz június 23−29. között 69 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 26 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Zaveczki Ivett szakaszvezető, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2014-ben eddig összesen 1317 bejelentést kaptak.

Június 23-án Üllés településre kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek, mivel az Olajos úton, földmunkák közben egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszaknagránátot találtak. A veszélyes, második világháborús robbanószerkezet a Kiss Henrik törzsőrmester vezette járőr szállította el a helyszínről.

Június 26-án Székesfehérváron akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a Lomnici úton egy 75 milliméteres repeszlőszer, valamint két kézigránát került elő földmunkák közben. A robbanótesteket a Bukta Balázs százados vezette járőr szállította a központi gyűjtőbe.

Június 27-én Balatonkeneséről érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy az Aligai úton egy F1-es típusú kézigránátot találtak. A második világháborús robbanószerkezetet a Pozderka Attila főtörzsőrmester vezette járőr semmisítette meg a közelben kijelölt robbantási területen.

Június 28-án Fonyódra vonultak ki a Magyar Honvédség tűzszerészei, mivel a bélatelepi strandon, a parttól mindössze húsz méterre robbanótesteket találtak a vízben. A Kiss Henrik törzsőrmester vezette járőr két darab, szovjet gyártmányú, POMZ2 típusú, gyalogság elleni botlódrótos aknát emelt ki a vízből és semmisített meg a közelben kijelölt robbantási területen.

1595974856
A tűzszerészek két darab POMZ2 típusú gyalogság elleni aknát emeltek ki a Balatonból
Címkéktűzszerész