Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ha békét akarsz, légy képes fenntartani azt

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. január 25. 15:13

Több mint kétszáz civil érdeklődő számára tartott előadást a Honvéd Vezérkar főnök január 24-én, pénteken szülővárosában, Nyíregyházán a New York Nyelviskola szervezésében. Az intézmény – amely országszerte több képzőhelyen indít nyelvi tanfolyamokat – hagyományosan szoros kapcsolatot ápol a honvédséggel. Sokatmondó adat, hogy 2012 óta 6700 fő vett részt tanfolyamaikon, köztük több mint hétszáz katona. Az este során az is kiderült, a Magyar Honvédség tagjai immár több mint 11 ezer (ebből 8200 angol) nyelvvizsgával büszkélkedhetnek.

Dr. Benkő Tibor vezérezredes előadásában a különböző biztonsági kihívások, kockázatok és fenyegetések – fotókkal és videókkal illusztrált – bemutatását követően a Magyar Honvédség hazai és békeműveleti feladatait ismertette. Külön kitért a légvédelmi és a tűzszerész tevékenységre, amelyek más készenléti szolgálatokkal együtt az év 365 napján, a nap 24 órájában készen állnak arra, hogy ha baj van, segítsenek. Baj márpedig akad bőven, hiszen amint elhangzott, csak a tavalyi évben közel ötvenezer robbanótestet kellett az életüket nap, mint nap kockáztató tűzszerészeknek begyűjteniük, és több mint 700 robbantással megsemmisíteniük.

1595966163
Dr. Benkő Tibor vezérezredes a nyíregyházi New York Nyelviskolában tartott előadást

A biztonsági kihívásokat a vezérezredes további meglepő adatokkal – így például a hazánkon egyetlen év alatt áthaladó 71 millió tonna veszélyes anyag mértékével – is igyekezett szemléltetni. Az ismert ceasar-i mondás átfogalmazásával – „ha békét akarsz, légy képes fenntartani azt" – végül arra a még fel sem tett kérdésre is választ adott a többségében civil hallgatóságnak, hogy mi keresnivalónk van az itthoni feladatok mellett a különböző békeműveleti feladatokban, háborús- vagy éppen válságövezetekben a NATO, az EU, az ENSZ és a Többnemzeti Erők- és Megfigyelők kötelékében.

Az alapkiképzés nem olyan, mint a gólyatábor

A megható képsorokkal zárult előadást kérdések és újabb válaszok követték. Többek helyeslő bólogatása mellett fogalmazta meg az első kérdező a sorkötelezettség visszaállítása iránti igényét. Benkő Tibor vezérezredes elmondta: bár tény, hogy a fiataloknak szüksége lenne a bajtársiasságra, fegyelemre, csapatszellemre nevelésre, amit annak idején többek között – ám sajnos nem mindig megfelelő formában – a sorkötelezettség intézménye biztosított, ennek ma egész biztosan nem a kötelező katonai szolgálat az elfogadható formája, s annak visszaállítására semmilyen politikai szándék nincs, és véleménye szerint belátható időn belül nem is lesz.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet az önkéntes tartalékos rendszerben rejlő lehetőségekre, és arra, hogy egyre több fiatal vállalja ezt a szolgálatot, akik nagyszerű élményekkel gazdagodnak már az alapkiképzés alatt – igaz, azt mondják, „ez nem olyan, mint a gólyatábor, de visszajönnek jövőre is".

1595966164
A szépszámú civil érdeklődő mellett számos katona is meghallgatta a Honvéd Vezérkar főnök előadását

Elkötelezett emberekre van szükség, akik szívvel-lélekkel csinálják a feladatukat

„Elkötelezett emberekre van szükség, akik szívvel-lélekkel csinálják a feladatukat" – összegezte mondanivalóját egy válasza végén a vezérkar főnök. Az elkötelezettségre pedig nem csak a feladatok ellátása során van szükség, hanem hangsúlyt kell helyezni a katonák tevékenységének a nyilvánosságon keresztül történő bemutatására is annak érdekében, hogy az állampolgárok is tisztában legyenek vele, elhivatottságból, értük teszik a katonák, amit tesznek. Az érzékletes példa szerint néhány éve az is előfordulhatott egy Paks környéki Gripen riasztás esetében, hogy a helyi lakosok az alacsony repülési magassággal járó zaj által a libáknak okozott ijedtség miatt tettek feljelentést.

Az órákon át tartó beszélgetést követően a nyelviskola vezetői megköszönték a vezérezredes és a hallgatók részvételét, és sok sikert kívántak a Magyar Honvédség további tevékenységéhez.

1595966164
A Honvéd Vezérkar főnök power point-os előadásának záróképe


Fotó: szon.hu