Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ha nyár, akkor „sínai” felkészítés!

Szöveg: Bojtos Tibor törzszászlós |  2014. június 27. 16:10

Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban június közepén kezdődött meg a Sínai-félszigeten állomásozó Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők (Multinational Force and Observers – MFO) békefenntartó misszióban szolgáló magyar kontingens harminckilencedik váltásának felkészítése.

A több mint harminc éves múltra visszatekintő MFO misszióban Magyarország 1995-óta vesz részt egy közös katonai–rendőri kontingenssel. A Sínai-félszigeten jelenleg 26 katona és 15 rendőr teljesít szolgálatot. Az általános békeműveleti és hadszíntér-specifikus kiképzési modulokat tartalmazó felkészítés négy hétig tart, melynek összetétele a kontingens katonai-rendőri jellegének megfelelően két részből áll és két helyszínen folyik.

1595974556

Az első hét egyik legfontosabb kiképzési rendezvénye az úgynevezett békeműveleti egyes és kettesszámú lőgyakorlatok végrehajtása pisztollyal, és gépkarabéllyal.
A június 23-án kezdődött kiképzés már a hadszíntér pontos és részletes megismerését szolgálja. A misszió elsősorban rendészeti feladatokat lát el így az első héten már az általános katonai ismeretanyag elmélyítése mellett a rendész járőr tevékenységét is gyakorolják. A rendészeti feladatok ellátása megkívánja a hadijog ismeretét éppen úgy, mint annak tudását mi a tevékenység például riadó, vagy bombariadó esetén. A helyszínelés gyakorlata vagy a nyomtatványok kitöltése baleset esetén minden résztvevő számára rutinszerűvé kell, hogy váljon, a kiképzés végére.

Mivel a műveleti területen elvégzendő feladatok ezt megkívánják, a felkészítést az MH Béketámogató Kiképző Központ szoros együttműködésben hajtja végre az Országos Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálat Dunakeszi Oktatási Központjával.

A váltási tervnek megfelelően a felkészített állomány szeptemberben utazik a műveleti területre.

1595974556