Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háborúveszedelem!

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. május 21. 20:20

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

A Pesti Hírlapban az angolok aggodalmukat fejezik ki az Osztrák−Magyar Monarchia beavatkozása miatt: „A Daily Graphie attól tart, hogy Ausztria-Magyarország és Olaszország albániai akciója, amelyet a többi hatalmak hozzájárulása nélkül vittek keresztül, súlyos nemzetközi bonyodalmakat vonhatna maga után. Általánosan felvetik azt a kérdést, hogy Ausztria- Magyarország és Olaszország lépését olyképpen kell-e felfogni, hogy ezek most a maguk részéről új politikát kezdenek. Kérdik, hogy véletlenség-e, vagy pedig kicsinált dolog, hogy éppen most történik meg ez az akció, amikor a német és az olasz nagykövet, gróf Berchtold és Turkhan pasa Budapesten tartózkodik."

A Népszava címlapján a következő címet olvashatjuk: „Háborúveszedelem!" A cikkből kiderül: „Új háborúveszedelem fenyegeti Ausztria és Magyarország népeit. Az abszolutizmus külpolitikája új kaland és új válság felé viszi a monarchiát. Osztrák-magyar katonák szálltak partra Albániában, osztrák-magyar fegyveres erő avatkozott Albánia belső forrongásába. (…) A háborúveszedelem oka legtöbbször az önálló Albánia megteremtése volt. Sok százmilliós áldozatok árán, az éhség csataterein elesett tízezrek árán, a munkanélküliség élet-halál háborújában megsebesült százezrek árán sikerült is az osztrák-magyar abszolutizmusnak és az olasz imperializmusnak az önálló Albánia megalkotása. Az önálló Albánia kedvéért háborúveszedelembe sodródott a monarchia Szerbiával, Montenegróval, az önálló Albánia kedvéért elvesztette Görögország és Törökország barátságát, az önálló Albánia kedvéért féltékenységre szította Olaszországot."

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595972419

1914. májusi újságok
Címkéklapszemle