Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadisírgondozás napjainkban

Szöveg: Rozs Lászlóné | Fotó: Mogyorós Marianna |  2020. február 27. 7:27

„Hadisírgondozás napjainkban” címmel tartott előadást az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred Nyíregyházán, a Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központban, február 24-én.

1596076442

A „Közérdekű előadások" elnevezésű programsorozat első rendezvényén Komiszár Dénes tartalékos főhadnagy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei katonai sírokról, feltárásokról és az ezekhez köthető érdekes történetekről beszélt. „Kutatás vagy gondoskodás? Hol a helye a hadisírgondozásnak a rendszerben? Katonahőseink emlékének tisztelettel kell adózni, amely azonban gyakorlati teendőkkel is jár, az elesett katonák sírjait folyamatosan ápolni és karbantartani kell" – mondta el bevezetőjében a főhadnagy.

Hozzátette: a háborúnak csak áldozatai voltak, legyen szó orosz, német, lengyel, magyar vagy bármilyen nemzetiségű katonáról, akiket ugyanúgy hazavártak; egy édesanya, egy szerető feleség, a gyermekek, a család. Minden nemzet alapvető erkölcsi feladata, hogy ne feledkezzen meg hősi halottairól, hisz a katonák a legdrágábbat, az életüket áldozták a hazájukért. Komiszár főhadnagy szerint ahhoz, hogy a most felnövő generáció is értse és érezze ennek a súlyát, az egyik legfontosabb teendő a fiatalok megszólítása.

1596076442

A nyíregyházi hadisírgondozók feladata a térségben elesett katonák sír- és emlékhelyeinek feltérképezése, nyilvántartásba vétele, ápolása, valamint az eltűntek nyughelyeinek felkutatása, földi maradványainak azonosítása és végső nyugalomra helyezése.

Emlékük előtt méltó módon tisztelegve, május utolsó vasárnapja a Magyar Hősök Emlékünnepe, amikor azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezünk, akik az életüket adták a hazáért.