Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadisírokat gondoztak és megemlékeztek

Szöveg: Vizinger Diána hadnagy |  2018. november 5. 7:55

Az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, valamint az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság székesfehérvári 3. Katonai Igazgatási Központ katonái a napokban – még a halottak napja előtt – felkeresték a Székesfehérvár környékén található katonasírokat. Megtisztították a régi síremlékeket, majd koszorúkat és mécseseket helyeztek el azokon.

1599195392
A katonák Szabadbattyánba, Csákvárra és Mohára látogattak el, ahol – többek között – az 1914-ben a harctéren hősi halált halt Horgos Ferenc, a császári és királyi 4. hidászezredben szolgált Turán József és Ifj. Szekeres József sírjánál helyezték el az emlékezés koszorúit. A megemlékezés a névtelen áldozatoknak is szólt, hiszen a legtöbb család nem volt olyan helyzetben, hogy a háború során elhunyt szeretteiket el tudják temetni.

1599195392

A két katonai szervezet kezdeményezése azért is rendhagyó, mert közeledik az első világháborút lezáró Compiègne-i fegyverszüneti megállapodás 100. évfordulója. A megállapodást 1918. november 11-én a franciaországi Compiègne mellett lévő erdőben álló vasúti kocsiban írták alá az antanthatalmak (Nagy-Britannia és Franciaország), valamint a Német Birodalom képviselői.

A nap folyamán a két alakulat képviselői nemcsak első, de második világháborús katonasírokat is megtisztítottak.

1599195392

Fotó: a szerző felvételei