Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadisírokat hoztak rendbe Pannonhalmán

Szöveg: Orosz László Sándor százados |  2015. október 26. 18:11

A Győr-Moson-Sopron megyei Pannonhalma Rákóczi utcai temetőjében három, eddig semmilyen nyilvántartásban nem szereplő, csak a településen lakó idősek által ismert első világháborús hadisírt újítottak fel a közelmúltban.

Hadisírok esetében csak a legritkább esetben jellemző, hogy a temetési hely közelében élő leszármazott, hozzátartozó gondozza, ápolja felmenője sírját. Az elmúlt hetven-száz évet „túlélt" és még megmaradt, de elfeledett hadisírok, sajnos előbb-utóbb a természeti hatások következtében az enyészet áldozataivá válnak.

Pannonhalmán azonban ezt nem engedték az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság győri 8. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda munkatársai: a napokban néhány órás fizikai munkával megszépítették és kitakarították a rég elfeledett hadisírokat.

1596003022

Pannonhalma mellett hazánk számtalan településén találhatóak még hadisírok, sajnos sokszor elfeledve, gondozatlanul vagy sérülten, nem éppen a legmegfelelőbb körülmények között. Annak érdekében, hogy az elhanyagolt hadisír megmentése mielőbb megkezdődhessen, célszerű tájékoztatni a területileg illetékes hadisírgondozásért felelős szaktisztet. Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság állományában minden megyében, illetve a fővárosban egyaránt megtalálhatók azok a szakemberek, akik segítségével és felügyeletével a „mentési akciók" szakszerűen elvégezhetőek.

1596003022

Fotó: a szerző felvételei