Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadszíntéri helyszínelőket képeztek

Szöveg: Duruczné Téglás Dóra főhadnagy |  2017. július 5. 7:05

A Magyar Honvédség három alakulatától tizenketten vesznek részt az MH Altiszti Akadémia Nemzetközi Kiképző Alosztálya által szervezett háromhetes, elméleti és gyakorlati foglalkozásokból álló, nemzeti hadszíntéri helyszínelőcsoport tanfolyamon. A kurzus a rögtönzött robbanószerkezetekkel végrehajtott támadások utáni kivizsgálásokra készíti fel a résztvevőket.

1596035472

A tanfolyam a hazai C-IED (rögtönzött robbanószerkezetek elleni tevékenység) -képesség fejlesztésének részeként valósult meg, annak érdekében, hogy a szárazföldi alakulatok dandárszintű szervezetei önálló helyszínelőcsoportokkal együtt települhessenek a műveleti területen.

1596035473

A kurzus első hete az elméleti alapokat adta meg, valamint egységesítette és frissítette a képzésen részt vevők már meglévő tudásanyagát. A második héttől a gyakorlatban is kipróbálták a megszerzett ismereteket: technikai és harcászati adatokat gyűjtöttek és elemeztek különféle robbanószerkezetekkel végrehajtott támadások, valamint fel nem robbant szerkezetek kapcsán. Ezek alapján elgondolást készítettek és javaslatokat fogalmaztak meg annak érdekében, hogy a rögtönzött robbanószerkezetekkel a műveleti területen végrehajtott támadások elleni védekezés hatékonyságát javítsák.

1596035473

A harmadik héten a hallgatók rendszerezték a megszerzett tudást, és a gyakorlati feladatokat valós robbantási helyszíneken, harcászati felszerelésben hajtották végre.

1596035473

Fotó: a szerző felvételei