Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hamarosan indul a Tavaszi Emlékhadjárat

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. március 28. 16:14

Huszonkilencedik alkalommal rendezik meg Közép-Európa legnagyobb katonai hagyományőrző rendezvénysorozatát, a Tavaszi Emlékhadjáratot.

Április 1-jén indul útjára idén a Tavaszi Emlékhadjárat a Történelmi Lovas Egyesület, az érintett önkormányzatok, művelődési intézmények és a helyi hagyományőrző egyesületek rendezésében. A katonai hagyományőrző szövetségek (Magyar Hagyományőrség és a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség) tagegyesületei adják azt a 80-100 lovas hagyományőrzőt – jórészt huszárokat –, akik bejárják az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat útvonalait 35 település érintésével, Magyarországon és a Felvidéken.

Mint azt Fülöp Tibor Zoltántól, a 29. Tavaszi Emlékhadjárat rendezvényigazgatójától megtudtuk, az 1989 óta zajló programsorozaton mintegy 60 katonai hagyományőrző és 60 egyéb társadalmi szervezet vesz részt. Az emlékhadjárat útvonalát az egyes településeken koszorúzási ünnepségek, történelmi előadások, népzenei és néptáncműsorok, huszár- és tüzérkonyha-főzőbemutatók, zenés katonai hagyományőrző parádék – és nem utolsósorban látványos csatabemutatók szegélyezik, amelyeken gyalogsági alakulatokkal, tüzérséggel és még több lovassal gyarapodik a résztvevők száma.

1596029712

 A 29. Tavaszi Emlékhadjárat áprilisi rendezvényeinek kiemelt helyszínei: Boldog, ahol 2-án zajlik a hatvani csata emlékére megrendezett bemutató, Tápióbicske-Nagykáta, ahol április 4-én a legnagyobb csatabemutató látható; Isaszeg, a Tavaszi Emlékhadjáratok fővárosa, ahol április 6-án a csatabemutatót egész napos kulturális rendezvények egészítik ki, valamint április 8-án Vác.

 A Tavaszi Emlékhadjáratok az elmúlt évtizedekben megteremtették a ’48-as katonai hagyományőrző mozgalmat, és jelentősen hozzájárultak a magyar katonai hagyományőrző szövetségek kialakulásához. A programsorozat résztvevői saját korhű ruházatukkal, felszereléseikkel és történelmi fegyvereikkel idézik fel a magyar történelem egyik igen jelentős katonai sikereket felmutató hadi eseménysorozatát.

(Archív felvételünk a tavalyi emlékhadjáraton készült.)