Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harci úszótechnikákat tanultak

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. szeptember 30. 7:04

A közelmúltban harmadik alkalommal rendezték meg a „Combat Swimmer Course” elnevezésű képzést a horvátországi Splitben. Az idei megmérettetésen négy ország – Horvátország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország – kadétjai és hivatásos katonái vettek részt.

1596020725

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar szervezésében Magyarországot a MH Ludovika Zászlóalj egy hivatásos tisztje és két honvéd tisztjelöltje képviselte.

A résztvevők a két hetes kurzus során elsajátították a harci úszótechnikákat, a rögtönzött száraz konténer, az úgynevezett raft készítését, valamint a hadihajóról felszereléssel való tengerbe ugrást. Emellett hosszútávú navigációs úszásokat hajtottak végre egyenruhában, fegyverrel és teljes felszereléssel, nappal és éjszaka, valamint szabadtüdős és vízbiztonságot növelő feladatokat is teljesítettek.

A képzés során használtak kajakokat, gumicsónakot, helikoptert, emellett végrehajtottak úgynevezett erőszakos partfogást, éleslövészetet (pisztollyal), szituációs lövészetet (karabéllyal), valamint több éjszakai műveletet terveztek és hajtottak végre vízi kijuttatással nappal és éjszaka egyaránt.

A képzés átlagban napi 18 órán keresztül tartott, de nem volt ritka a 20-22 órás folyamatos elfoglaltság sem.

1596020725

A tanfolyamon a magyar delegáció kiválóan teljesített, amit a Horváth Katonai Akadémia zászlóalj-parancsnoka is kiemelt a graduációs ünnepségen. Juhász Zsombor negyedéves honvéd tisztjelölt, – aki lövész szakirányon tanul – és Sárik Martin harmadéves hallgató – aki felderítő szakirányon folytatja tanulmányait – Silver Badge-el zárta a tanfolyamot, Horvát Géza százados pedig Gold Badge-el, évfolyamelsőként fejezte be a kurzust.

1596020725

Fotó: MH Ludovika Zászlóalj