Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hármas ünnep Veszprémben

Szöveg: Kálmánfi Gábor - Péter Gergely hadnagy |  2012. szeptember 22. 8:10

Tudják, mi köti össze Kossuth Lajost, a logisztikai támogatást és a híradók napját? Ha nem, akkor olvassanak tovább!

A kapcsolatot kétségtelenül kereshetnénk a múltban is, hiszen mint azt a Kossuth Lajosról szóló cikkünkben is megírtuk, az egykori pénzügyminiszter a szabadságharc alatt voltaképpen komoly logisztikai feladatokért is felelős volt. Mégis inkább egy sajátos jelenkori viszonyról van szó, ugyanis az MH. 54. Veszprém Radarezred laktanyáját épp a „szabadság atyjáról" nevezték el; az ezred pedig tevékenységénél fogva híradó-alakulat. Ráadásul egyik jogelőd szervezetét, az MH Logisztikai és Támogató Zászlóaljat  éppen ötven éve alapították. Mivel pedig Kossuth szeptember 19-én született − a telefonhírmondó feltalálója, Puskás Tivadar pedig két nappal korábban −, minden adott volt a hármas ünnephez.

1595941881

A laktanyában található, 2000-ben felavatott, 131. hivatalos Kossuth-Lajos emlékhelynél Bándi László, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke tartott mini-történelemórát arról a politikusról, aki Széchenyit a „legnagyobb magyar"-nak nevezte, majd Baráth István dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság logisztikai főnöke, valamint a Veszprémben települt katonai alakulatok parancsnokai – Zentai László ezredes (MH 54. Veszprém Radarezred), Szücs József mérnök ezredes (MH Légi Vezetési és Irányítási Központ) és Soós Gyula őrnagy (MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó- és Érdekvédelmi Központ) helyeztek el koszorút a reformkor egyik legmeghatározóbb alakjának szobránál.

1595941881

Az MH Logisztikai és Támogató Zászlóalj elmúlt ötven évére Vincze István nyugállományú alezredes, a volt MN 4190 egykori parancsnoka emlékezett vissza.

„El sem tudják képzelni a mai katonák, hogy mennyire más volt a város, a laktanya és a környék 1962-ben, a jogelőd 121. honi híradó-zászlóalj megalakulásakor. A laktanyát egy nagy kukoricaföld övezte, az itt élők gyalog sétáltak be a városba vagy a vasútállomásnál található kis élelmiszerboltba. Zárt közösség volt ez, mindenki ismert mindenkit. Nemcsak a munka és a kötött harckészültségi feladatok, hanem a szolgálaton kívül eltöltött idő is összekovácsolta a katonákat" − fogalmazott Vincze István. Az elmondottakat a Mátyás-terem kivetítőjén megjelenített régi fotók is igazolták.

Ez a megemlékezés szintén koszorúzással ért véget: a jogelőd alakulat kopjafájánál fejet hajtottak az egykori parancsnokok, Gerlei József nyugállományú alezredes, Vincze István nyugállományú alezredes, Paszler József nyugállományú alezredes, Rózsa László nyugállományú őrnagy, Bella András nyugállományú mérnök ezredes és Futó László nyugállományú ezredes. A jogutód alakulat nevében Zentai László ezredes és Simon Gyula Mátyás mérnök alezredes, a logisztikai zászlóalj parancsnoka koszorúzott.

1595941882

A radarezred parancsnoka mind köszöntőjében, mind a sajtó képviselőinek nyilatkozva megerősítette: az alakulat jogutódként arra törekszik, hogy továbbvigye a 2007-ben megszűnt logisztikai és támogató zászlóalj hagyományát és az általa képviselt értékeket.

A híradók napja alkalmából rendezett állománygyűlésen Hideg Attila alezredes, az ezred híradó-zászlóaljának parancsnoka ismertette dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök köszöntőlevelét, melyben az elöljáró a híradó katonák tevékenységének fontosságát, szaktudásukat és talpraesettségüket méltatta. Az ünnepség elismerések és ajándékok átadásával, valamint Rózsa Gábor főhadnagy és barátai néptánckörének műsorával zárult.

1595941882

Fotó: Péter Gergely hadnagy (kommunikációs tiszt) és a szerző