Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harmincan Bács-Kiskunból

Szöveg: Galambos Sándor |  2017. szeptember 27. 10:48

Rögtönzött „házi ünnepség” keretében fogadták az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kecskeméti irodájában Pesti Csabát, aki Bács-Kiskun megyéből idén századikként vette át a szerződéses katonai szolgálat vállalásához szükséges okmányokat. A fiatalember szentesi műszaki ezrednél kapott beosztást, szeptember 25-én kezdte meg az alapkiképzést Tatán.

1596039107

Harminc Bács-Kiskun megyei szerződéses katonai szolgálatot vállalt újonc kezdte meg a tízhetes alapkiképzést szeptember utolsó hetében Tatán és Szentendrén. Leendő alakulataik képviselőivel a bevonulás napján, a helyszínen kötötték meg a hathónapos próbaidőre szóló szerződést. A jelentkezéshez az érintetteknek egy, a toborzóirodán kapott formanyomtatványt kellett kitöltetniük a háziorvosaikkal, a teljes körű katonai alkalmassági vizsgálaton majd az alapkiképzés első hetében kell részt venniük.

A bevonuláshoz és a szerződéskötéshez szükséges dokumentumokat a Bács-Kiskunból jelentkezettek az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság megyei irodájában vették át. Közülük idén századikként Pesti Csaba jött az okmányokért. A kecskeméti fiatalember korábban lakatosként dolgozott, ezért fogadta el a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred által kínált beosztást. Az alapkiképzést kihívásnak tekinti, egyedül a futástól tart egy kicsit. A szerződéses katonai szolgálat lehetőségére az egyik barátja hívta fel a figyelmét, aki jelenleg Szolnokon szolgál, és éppen misszióba készül.

1596039108

Pár perccel Csaba után egy újabb jelentkező, Dede Anasztázia is megérkezett az okmányaiért. A Hartán lakó ifjú hölgy elmondta: a dunaújvárosi középiskolában rendészeti szakra járt, és már akkor gondolt arra, hogy végzés után esetleg a katonai életpályát választja majd. A pár hete Dunapatajon rendezett
„Pataji ősz 2017" alkalmával pedig a kitelepült toborzópontot is meglátogatta, ahol Durgó Tamás őrnagytól és Kollár Ernő zászlóstól kapott ismét részletes tájékoztatást a katonai alapkiképzés menetéről, a teljesítendő követelményekről. Anasztázia szintén Tatára vonult be, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi laktanyájában kapott lövész beosztást.

Az okmányok átvétele után a 100. és 101. újoncot Gáldonyi Sándor százados, Bezerédi László törzszászlós és Kollár Ernő zászlós apró ajándékokkal is meglepték. Pesti Csabával és Dede Anasztáziával egy időben még huszonnyolcan kezdték meg a tízhetes alapkiképzést Bács-Kiskun megyéből. Az MH Altiszti Akadémián, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárnál, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi laktanyájában, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrednél, az MH Bakony Harckiképző Központnál és az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél teljesítenek majd szolgálatot.

A kecskeméti toborzóiroda munkatársai idén már százhúsz szerződéses katonát adtak át a Magyar Honvédség katonai szervezeteinek.

1596039108

Fotó: a szerző felvételei