Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Három hétig a levegőben

Szöveg: Galambos Sándor |  2017. május 25. 7:09

Megkezdődött a Magyar Honvédség légierejének idei legnagyobb méretű gyakorlata. A hét ország részvételével, június 9-ig tartó Load Diffuser 2017 igazgatója Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő Haderőnemi Osztály vezetője. A tervek szerint lesz olyan feladat is, amelynek végrehajtása során egy időben harminc különböző katonai gép tartózkodik majd Magyarország légterében.

1596032764

Hét ország légierejének gépei vesznek részt idén a harmadik alkalommal megrendezett, három hétig tartó Load Diffuser nemzetközi gyakorlaton. Az Ohio-i Légi Nemzeti Gárda F-16-osai és két C-130 Hercules teherszállítója, a horvát légierő Mi-8 és Mi-17 helikopterei, a szlovén véderő PC-9-ese a feladatok végrehajtásának idejére az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra települtek, a cseh légierő Gripenjei és L-159-esei, valamint a szlovák légierő MiG-29-es, L-39-es repülőgépei és Mi-8 helikopterei viszont a saját bázisaikról fognak majd felszállni. A Brit Királyi Légierő jelenleg Romániában állomásozó Eurofighterei pedig a harmadik héten fognak bekapcsolódni a gyakorlat mozzanataiba.

1596032765

A Load Diffuser 2017 első napján a résztvevő nemzetek képviselőit Ugrik Csaba dandártábornok, a házigazda kecskeméti repülőbázis parancsnoka, illetve Szűcs Pál ezredes, a gyakorlat igazgatója köszöntötte, majd Gróf Gergely őrnagy pontosította a következő napok feladatait.

1596032765

Kecskeméten most harmadik alkalommal rendezik meg a Load Diffusert. 2008-ban és 2010-ben a magyar vadászpilóták csak amerikai kollégáikkal hajtottak végre közös levegő-levegő feladatokat, idén viszont a házigazdák kezdeményezésére a környező NATO-országok is csatlakoztak a gyakorlathoz: légierejük viszonylag kis létszáma miatt ugyanis ritkán van lehetőségük hasonló, sokszereplős, összetett harcászati feladatok végrehajtására. Az érintettek előzetes egyeztetése alapján a jövőben háromévente tartanak majd kecskeméti bázissal hasonló méretű Load Diffuser gyakorlatokat.

1596032766

Ugrik tábornoktól megtudtuk: a gyakorlat alapvetően a Dunántúlon igényelt eseti légtérben és a Mátra térségében zajlik majd. A tervek szerint az első napokban egy az egy elleni és egy a kettő elleni légi harcot fognak végrehajtani a résztvevők, majd a feladatok egyre bonyolultabbak lesznek. A Gripenek fegyverzetének elmúlt időszakban történt korszerűsítésének eredményeként idén már a szárazföldi csapatokkal való együttműködés gyakorlására, levegő-föld feladatok végrehajtására is lehetőség kínálkozik. Hetente két alkalommal pedig, németországi bázisról felszállva egy AWACS is támogatja majd a gyakorlatot, amelynek utolsó hetében olyan feladatot is terveztek, amelynek végrehajtása során egy időben harminc katonai gép lesz hazánk légterében. A résztvevők az éjszakai repülést nem fogják gyakorolni és éleslövészetet sem hajtanak végre.

1596032766

A Load Diffuserrel párhuzamosan a kecskeméti vadászpilótáknak két másik kihívásnak is meg kell felelniük. Hazai felszállással Szlovéniában, az Adriatic Strike keretében bombavetést fognak imitálni, a NATO egyik zavaró repülőgépe áttelepülésével pedig egy elektronikai harcászati gyakorlaton is részt vesznek majd a következő napokban.

Fotó: a szerző felvételei