Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háromnapos látogatást tett Magyarországon a NATO Katonai Bizottság elnöke

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2020. július 14. 13:32

Magyarországra látogatott július 9. és 12. között a NATO legmagasabb szintű katonai szervének, a Katonai Bizottságának elnöke, Sir Stuart Peach légi marsall, GBE KCB DL. A delegációt Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka fogadta.

1596082266

A NATO Katonai Bizottság elnöke megkoszorúzta a Hősök terén a Magyar Hősök Emlékkövét, majd a látogatás a Magyar Honvédség Parancsnokságon szűk körű megbeszéléssel folytatódott.

Ezt követően dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter fogadta udvariassági látogatás keretén belül a delegációt a Honvédelmi Minisztériumban.

1596082266

A nap folytatásaként a magyar és külföldi delegáció tagjai a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál dr. Sztáray Péterrel, a minisztérium védelempolitikai államtitkárával, majd a Parlamentben az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnökével, Németh Zsolttal találkoztak. 

1596082266

A délutáni plenáris megbeszélés keretében többek között szó esett a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program jelenlegi helyzetéről, a Közép-Európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) megalakításának folyamatáról, fontosságáról és Magyarország NATO-missziós szerepvállalásáról is. A nap zárásaként a küldöttség ellátogatott a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központba, ahol a vendégeket dr. Dirk-Friedrich Klagges (MD) igazgató fogadta. 

1596082267

Másnap a NATO-delegáció tagjai helikopterrel érkeztek meg Hercegszántóra, a déli határhoz, ahol megtekintették a határvédelmi berendezéseket és a határvédelmi feladatokat. A helyszínen szemügyre vették a dupla kerítést, a kamera- és a jelzőrendszert, és személyesen láthatták a katonákat feladat-végrehajtás közben. 

Sir Stuart Peach légi marsall így értékelte a látogatást: „Hungary is a valued Ally and I have been deeply impressed by the professionalism of your troops on NATO operations in Afghanistan and in Kosovo. Hungary makes an important contribution to our security.On behalf of the NATO Military Committee I would like to thank the people of Hungary for their continued support."  „Magyarország értékes szövetséges, lenyűgözött a NATO afganisztáni és koszovói műveleteiben részt vevő magyar katonák professzionalitása. Magyarország jelentős mértékben hozzájárul biztonságunkhoz. A NATO Katonai Bizottság nevében szeretnék köszönetet mondani a magyar embereknek a folyamatos támogatásukért." 

GALÉRIA