Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háromszáz gyereknek szervezett programot a Honvédelmi Sportszövetség

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. május 26. 18:32

„Figyelem! A vesztes csapat tagjainak húsz fekvőtámasz lesz a jussa!” A határozott, ugyanakkor jó kedvvel, mosolyogva kiadott ukáz, amely összefoglalásképpen jól jellemezte a magyar honvédelem napján – május 21-én –  a Honvédelmi Sportszövetség által rendezett, középiskolásoknak tartott eseményt.

http://honvedelmisport.hu/2019/05/22/fokuszban-a-honvedelem-avagy-a-hs-300-gyermeknek-szervezett-programot/?fbclid=IwAR3Oe9az04Cgc0iVXgl5rHvq2NHJyrEKiZI7TqpmhMkIqHUfpwHt-vW8WFE

A Budaörsi Repülőtéren 300 gyermek ismerkedhetett meg az egykoron, a Magyar Néphadsereg által használt harci járművek – elsősorban lánctalpasok, gumikerekes csapatszállítók, teherautók, hídvető harckocsi, helikopterek, repülők, vadászgépek – működésével. Akadtak próbatételek is – például a parancsnoki UAZ húzó verseny -, amely során a rendkívül önzetlen és segítőkész katonák többször is fekvőtámaszokkal „jutalmazták" vesztes csapatok tagjait. 

1599203424

Az egész napos programot a jókedv jellemeztem, amibe még az eső sem tudott belerondítani. „Rendkívül érdekfeszítő ez a nap, nagyon sok újat tudtunk meg a katonai életről, nagyon sok tapasztalattal és élménnyel gazdagodtunk" – mondta el az egyik gyermek.

Mindemellett a fiataloknak lehetőségük volt a XX. század kézifegyvereinek, ágyúinak, lokátorainak és rakétáinak megismerésére, sőt bizonyos járművek kipróbálására is. „A Honvédelmi Sportszövetség a sport eszközével szólítja meg a fiatalokat, de fontos az is, hogy megismerjék a katonaság életét, technikai eszközöket, hiszen ezen keresztül tudják behatóbban megismerni azt, hogy mivel is foglalkoznak a katonák. Amióta a sorkatonai szolgálatot felfüggesztették, a családok keveset tudnak honvédelemről. Pedig a honvédelem minden magyar állampolgár kötelezettsége. Fontos, hogy a mai fiatalok megismerjék ezeket a programokat, hogy miként tudnak kapcsolatba kerülni a honvédséggel. Hogy azt az oldalát is megismerjék, amelyik vonzó lehet számukra. A Honvédelmi Sportszövetség saját eszközeivel mindent megtesz annak érdekében, hogy a felnövekvő generáció életrevaló, talpraesett, fiatalokból álljon, hiszen akkor tudnak tenni önmagukért, családjukért, közvetlen környezetükért, a hazájukért. Ennek egyik alappillére a sport. A Honvédelmi Sportszövetség égisze alatt, a kormány döntése alapján, az ország 197 járásában épül majd Honvédelemi Sportközpont, ahol a fiataloknak módjuk lesz a honvédelemhez köthető sportokat kipróbálni, illetve megismerkedhetnek az önvédelemmel, a tájékozódással és az elsősegélynyújtással" – foglalta össze gondolatait az eseményen részt vevő dr. Nébald György, a Honvédelmi Sportszövetség általános alelnöke.

1599203425

Fotó: Honvédelmi Sportszövetség