Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatodik alkalommal Hohenfelsben

Szöveg: Révész Renáta százados |  2018. február 16. 11:35

Immár hatodik alkalommal érkezett a németországi Hohenfelsben található amerikai kiképzőközpontba az MH Ludovika Zászlóalj ideiglenes százada, hogy ismét grúz katonák afganisztáni felkészítésében nyújtson segítséget. A honvéd tisztjelöltek ezúttal az MH Altiszti Akadémia első éves altisztjelöltjeivel hajtják végre a háromhetes kiküldetést. (Helyszíni tudósítás Hohenfelsből.)

1599181949
Jelenleg is Hohenfelsben tartózkodik az MH Ludovika Zászlóalj ideiglenesen megalakult százada, hogy – az Amerikai Egyesület Államok tengerészgyalogsága kiképzőinek munkáját segítve – részt vegyen a grúz 11. Lövészzászlóalj kiképzésében, akik egy hónapon belül Afganisztánba mennek, hogy megkezdjék missziójukat.

A Németországba telepített amerikai kiképzőbázis nemzetközi felkészítéseket tart hadszíntérre készülő egyenruhásoknak – a magyar honvédtiszt- és altisztképzésben részt vevő hallgatókat már jól ismerik és elismerik a bázison.

1599181949

A mostani háromhetes felkészítést az amerikaiak a grúz katonáknak tartják – ismét magyar egyenruhások együttműködésével. Az első heti összekovácsolás és beillesztő tréningek után a katonák kitelepülnek a bázis hatalmas gyakorlóterére, ahol tábori körülmények között hajtják végre a kiképzést, két hétig (fűtött) sátrakban laknak és amerikai HMMWV-kel (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) közlekednek. A második héten már a hadszíntéren előforduló szituációkra készítik fel őket: járőrözés, ellenőrző-áteresztő pontok üzemeltetése, valamint további váratlan helyzetekre történő reagálás. Ottjártunkkor például egy csendes kisváros életét verte fel váratlan fegyverropogás, a járőröző katonákat terroristák támadták meg. A reagáló katonák minden mozdulatát figyelik az amerikai tengerészgyalogos kiképzők, sőt a városka számos pontján elhelyezett kamerák segítségével utólag ki is értékelik és elemzik, hogyan viselkedtek az adott szituációban. Az esetleges hibák korrekciója néhány hónap múlva megmentheti a katonák életét.

A honvéd tisztjelöltek nem először, egész pontosan hatodik alkalommal vesznek részt a németországi felkészítésben – a csaknem háromhetes gyakorlaton idén másodjára az MH Altiszti Akadémia állományával is kiegészültek. „Már negyedik alkalommal vagyok itt Hohenfelsben, de most először gyakorló századparancsnokként" – mondta el a helyszínen Takács Máté harmadéves honvéd tisztjelölt, aki ugyan már rendelkezik helyismerettel, de a parancsnoki feladatok új kihívást jelentenek számára. „Igaz, nem sokat aludtam, amióta kitelepültünk a gyakorlótérre tábori körülmények közé, mindig van valami, ezért akkor pihenek mikor tudok, de ez így van rendjén" – tette hozzá.

1599181949

Bár a gyakorlatot elsősorban a honvéd tiszt- és altisztjelöltek hajtják végre, természetesen jelen van az MH Ludovika Zászlóalj és az MH Altiszti Akadémia hivatásos állománya is. Ők hivatalosan kiképzőként érkeztek, de a gyakorlatban mentorálják és felügyelik a hallgatókat, akik bármikor fordulhatnak hozzájuk szakmai tanácsért. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem két gyakorlati oktatója, Haáz Áron százados és Kocsi János főhadnagy is a tisztjelöltekkel tartott, hogy – idén először – gyakorlati jeggyel is „jutalmazzák" a hohenfelsi részvételt.

„Végig nyomon követjük, hogyan látják el a tisztjelöltek a feladataikat, sőt gyakorlati jegyet is kapnak végül. Az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar és a Ludovika Zászlóalj szoros együttműködésének eredményeként hozta meg a kar dékánja ezt a döntést, így ez a gyakorlat ebben az évben már a katonai oktatás része. Éppen ezért idén a másodéves katonai vezető szakirány és a harmadéves lövészek vannak itt"– mutatott rá a gyakorlat előnyeire Haáz Áron százados, az NKE HHK Katonai Vezető Intézet gyakorlati oktatója.

1599181950

Bár a honvéd tisztjelöltek közül is vannak többen, akik már visszajárnak a németországi gyakorlatra, a hivatásos állománynak sem új a feladat. „Három éve minden februárban és augusztusban itt vagyunk ezen a felkészítő gyakorlaton. Sári László zászlós, a zászlóalj megbízott vezénylőzászlósa például mindegyiken részt vett, ő tehát hatodik alkalommal fordul meg a hohenfelsi kiképzésen. Az eddig szerzett tapasztalatainkkal, illetve az amerikai kiképzőkkel kötött személyes kapcsolatoknak köszönhetően sokat tudunk segíteni a hallgatóknak, ugyanakkor igyekszünk nem beleszólni, hiszen az a fontos, hogy a feladatokat önállóan hajtsák végre, mert akkor szerezhetnek igazi élményeket" – tudtuk meg Kozsik Gergely őrnagytól, a magyar kontingens parancsnokától.

Az amerikai tengerészgyalogság kiképzői nagy elismeréssel beszéltek a magyar tiszt- és altisztjelöltek feladatvégrehajtásáról, kiemelve a kommunikáció zökkenőmentességét – a magyar egyenruhások ugyanis mindannyian jól beszélnek angolul.

1599181950

Fotó: a szerző felvételei