Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatvanhat év, hatvanhat kilométer

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2016. április 18. 8:16

Ezredsorakozó, elismerések átadása, koszorúzás, váltófutás és szenior futballkupa. Így ünnepelte fennállásának 66. évfordulóját a győri alakulat. 

1596012038

Minden katonai szervezet életében van olyan alkalom, amikor elődeire emlékezik. A MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred történetében az április 15-e e jeles nap, mikor az alakulat fennállásának évfordulóját ünnepli.
Kovács Ferenc ezredes, parancsnok köszöntötte az ezred alakulóterén felsorakozott állományt, majd felkérte Tamás Gábor alezredest az ünnepi beszéd megtartására. Az 1. légvédelmi rakétaosztály parancsnoka emlékező soraiban felidézte az alakulat 1950. április 15-ére – a 86. Önálló Kivonuló Légvédelmi Tüzérezred megalakulására – visszanyúló történetét. Felsorolták a hazai légvédelem történelmének főbb állomásait is: Miskolc, Székesfehérvár, Börgönd, Veszprém, Keszthely, Szentes, Lenti, Kalocsa, Diósjenő, Nagyoroszi, Nagykanizsa, valamint Győr. Valamennyi helyszín, az ott szolgáló katonák, és az ott rendszeresített technikai eszközök mind-mind alakítói, formálói voltak jelenlegi ezredünknek.

1596012038

Az emlékező szavak után Kovács ezredes az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred csapatünnepe alkalmából elismeréseket adott át. A Honvéd Vezérkar főnök emléktárgyat adományozott Gyurán Gábor századosnak, Melczer József századosnak, Sipos Tamás zászlósnak, Pál Béla szakaszvezetőnek, Sebestyén Szilárd szakaszvezetőnek. A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának emléktárgyát Aradi Zsolt százados, Faragó Ágota főhadnagy és Hanyecz Sándor zászlós kapta, míg Losonczi Norbert főtörzsőrmester, Erdei Bertalan törzsőrmester, Péntek Norbert tizedes, valamint Benkovics Attila Gusztáv szakaszvezető emléklapot vehetett át.
Minden évforduló alkalom arra, hogy visszagondoljunk elődeinkre, kifejezzük tiszteletünket tetteik előtt és a múlt dicsőségéből erőt merítve a katonai hagyományok méltó folytatói legyünk. E szavak jegyében – a sorakozót követően – az alakulat vezető állományának jelenlétében Kovács Ferenc ezredes és Inoka Zoltán törzszászlós megkoszorúzta a tavalyi évfordulóra állíttatott „65 év a haza légterének védelmében" emlékművet.

1596012038

A hivatalos ünnepség után a nap kötetlenebb sportrendezvényekkel folyatódott, amivel továbbra is az elődök előtt tisztelegtek a győri katonák. A 66 év történelmét 66 kilométeres futással köszöntették az arrabonások. Az ezred szervezeti egységei csapatban, váltófutásban küzdötték le a 66 kilométert. A hat, 15 fős csapat a laktanya körüli, kinti terepen futva hét óra alatt teljesítette a célt. A győztes befutó Somogyi Péter alezredes, aki révén a Vezetési Zászlóalj csapata ért célba először a 66 kilométeres táv végén.

Noha a rúgott gólok száma nem érte el a hatvanhatot, de így is derekasan küzdöttek az érkező csapatok délután a II. Arrabona Szenior Foci Kupán, melyen a győri ezred mellett a MH Légi Vezetési és Irányítási Központ, a MH Pápa Bázisrepülőtér, valamint a Győri Közélet csapata mérkőzött meg egymással. A körmérkőzéseket követően jó házigazdaként a győri gárda nem szólt bele a dobogó végső sorsába, így a bronzérmes a pápai együttes lett, míg a második helyezés a veszprémi alakulatnak jutott. A tavalyi elsőségéhez hasonlóan, ezúttal is a Győri Közélet lett a bajnok. A torna legjobb játékosa az LVIK-es Szabó Ottó, a gólkirály az egykori válogatott futballista Korsós Attila lett. A legjobb kapus címet a pápai Ari Zoltán érdemelte ki, míg a „Csapata legjobbja" különdíjat Varga László vehette át.

1596012038

 
Fotó: a szerző felvételei

Az egész napos eseményről készült fényképalbum a www.facebook.com/raketaezred oldalon tekinthető meg.

Címkéklégvédelem