Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazafiak harcoltak a hazaárulók ellen

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. október 29. 13:46

Nem szabad hagyni, hogy az 1956-os forradalommal és szabadságharccal kapcsolatban relativizáló, „egyrészt-másrészt” szemlélet érvényesüljön és nyerjen teret – hangsúlyozta Hende Csaba honvédelmi miniszter október 29-én, Budapesten.

Használatbavételi szerződést írt alá a Juta-dombi emlékmű földterületéről október 29-én, hétfőn reggel Hende Csaba honvédelmi miniszter és Oláh Antal, a Knorr-Bremse Kft. ügyvezető igazgatója. E megállapodás az első lépés annak érdekében, hogy a honvédelmi tárca a következő huszonöt évre gondoskodási körébe vonja a Juta-dombi emlékművet, amely a kft. budapesti központjának területén áll. Az emlékmű részét képező légvédelmi ágyút, gránitobeliszket és kopjafát a jövőben annak tulajdonosaitól, az Emberi Erőforrások Minisztériumától és a Történelmi Igazságtétel Bizottságtól tervezi átvenni a minisztérium.

1595943677

Beszédében Hende Csaba kiemelte: miközben a Branyiszkói-hágónál vívott ütközet vagy a pákozdi csata részletei jól ismertek, ezzel szemben a Juta-dombnál vagy a Corvin közben történtek az 1956-os forradalom és szabadságharc után ötvenhat évvel sincsenek igazán jelen a nemzet tudatában. Mint hozzátette, ennek oka a felemás átmenet, a rendszerváltoztatás kompromisszumos volta, mint ahogyan az elmúlt huszonkét-huszonhárom év mérsékelten sikeres társadalmi átalakulásának is. Nem mondatott ki kellő erővel, hogy az ‘56-os események nem valamiféle „szürke zónába" tartoznak, hanem a forradalom és szabadságharc napjaiban hazafiak harcoltak hazaárulók ellen, hősök a gazemberek ellen.

A honvédelmi miniszter rámutatott, a mai Magyar Honvédség ugyanarra vállalkozik és szerveződik, mint amit annak idején a Juta-dombi hősök a valóságban is végrehajtottak: a haza fegyveres védelmére külső támadással szemben. Hende Csaba leszögezte: nagyon fontos, hogy 1956 emlékezete a megfelelő helyre kerüljön. Nem szabad hagyni, hogy a forradalommal kapcsolatban a relativizáló „egyrészt-másrészt" szemlélet érvényesüljön és nyerjen teret. A Juta-dombi csatának ott a helye a magyar hadtörténet diadalmas győzelmeinek fényes panteonjában. A miniszter köszönetet mondott a Knorr-Bremse Kft.-nek és a Történelmi Igazságtétel Bizottságnak is.

1595943678

Hende Csaba köszöntője előtt dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka ismertette a Juta-dombi összecsapás történetét és az azt követő megtorlást, Dani Ernő nyugállományú ezredes, az összecsapásban részt vett magyar üteg tűzparancsot kiadó parancsnoka felidézte az eseményeket, Oláh Antal pedig a forradalom és szabadságharc hőseit méltatta.

Az ünnepélyes aláírást követően a miniszter és az ügyvezető igazgató megkoszorúzta az emlékművet.


Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária