Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Házat építettek, gránátokat találtak

Szöveg: Szűcs László |  2014. február 25. 9:37

A nyolcadik héten, azaz február 17−23. között 36 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül hét esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Baranyai Zoltán zászlós, az alakulat kommunikációs részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2014-ben eddig összesen 176 bejelentést kaptak.

Február 18-án Hajdúsámsonból érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy a Liget-tanyán, földmunkák közben egy feltételezhetően második világháborús robbanószerkezetet találtak. A Volter József főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy 152 milliméteres, szovjet gyártmányú rombológránát került elő, amely annyira rossz állapotban volt, hogy a helyszínen meg kellett semmisíteni.

Ugyanezen a napon Bujákon is akadt dolga a Volter József főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőrnek: a Rigó János utcában, egy nyitott telken egy 10,5 centiméteres, német gyártmányú repeszgránátra bukkantak. A robbanószerkezetet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Február 19-én Kaposvárra riasztották a tűzszerészeket, mivel a Nádasdi utca egyik családi házának építése közben a kitermelt földben több világháborús robbanószerkezetre bukkantak a tulajdonosok. A Zsolnay Gábor százados vezette tűzszerészjárőr a terület átvizsgálása során összesen 21 darab, 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot talált, amit a központi gyűjtőbe szállított.

1595967620
Kaposváron 21 darab szovjet aknavetőgránátot találtak a tűzszerészek
Címkéktűzszerész