Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazatértek a katonák

Szöveg: Antal Ferenc |  2017. március 13. 16:26

Mindkét kontingens katonái tisztességgel és becsülettel helytálltak − jelentette ki Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka március 13-án, hétfőn Tatán, az MH Iraki Kiképzés Biztosító Kontingens (MH IKBK) harmadik, valamint az MH KFOR Kontingens tizenötödik váltásának visszafogadó ünnepségén.

1596028852

Az MH 25. Klapka György Lövészdandár alakulóterén felsorakozott katonák előtt Huszár János vezérőrnagy úgy fogalmazott: mindkét kontingens nehéz körülmények között teljesítette a szolgálatát, hiszen Irakban jelenleg is háború zajlik az Iszlám Állam erői ellen, Koszovóban pedig továbbra is törékeny a béke. „Mindkét konfliktuskörzetben zajló események összefüggésbe hozhatók a déli határainknál zajló jelenlegi állapotokkal. Magunk bőrén is megtapasztalhatjuk, mit jelent a háború a világ tőlünk esetleg távolabbi területein és ennek milyen kihatásai lehetnek itthon. Éppen ezért nem volt hiábavaló az önök tevékenysége sem Irakban, sem Koszovóban" − mondta az MH ÖHP parancsnoka.

1596028853

Elhangzott: ugyan a feladatokra való felkészülés sem volt egyszerű, de a két kontingens katonái ismét öregbítették a Magyar Honvédség hírnevét a szövetségi rendszeren belül. Mind Irakban, mind pedig a NATO KFOR missziójában tovább erősítették a lakosságban azt a hitet, hogy a magyar katona a biztonság és a béke fenntartása érdekében van jelen a műveleti területen.

1596028853

A hazai feladatokra utalva Huszár János vezérőrnagy hozzátette: ebben az évben is számos olyan kiképzési rendezvény vár a katonákra, amely szövetségi keretekben zajlik majd itthon és külföldön. Ezzel együtt folytatódnak a határvédelmi feladatok is a rendvédelmi és határvédelmi szervekkel együttműködésben.

1596028853

A féléves koszovói és iraki missziókból hazatért katonák ezt követően elismeréseket és emléklapokat vehettek át az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokától.

1596028853


Fotó: Tóth László