Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Hemző Károly és a Honvéd Sportegyesület”

Szöveg: Várkonyi Melinda százados |  2019. április 16. 13:02

A Budapest Fotófesztiválhoz kapcsolódóan nyílt új időszaki kiállítás a napokban, „Hemző Károly és a Honvéd Sportegyesület” címmel, a Hadtörténeti Múzeumban.

1599201280
A tárlatot a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum részéről dr. Hermann Róbert főtanácsos, a parancsnok tudományos helyettese nyitotta meg, külön köszöntve Lajos Marit, Hemző Károly özvegyét. Ezt követően Szarka Klára fotótörténész – aki a Hemző-hagyaték kutatója -, a Budapest Fotófesztivál kurátora értékelte a fotóművész munkásságát, majd személyes ismeretségüknek köszönhetően baráti hangnemben mesélt az elhunyt művészről. A megnyitón megjelentek a művész családtagjai, barátai, valamint a fotós szakma is képviseltette magát.

1599201280
A kamara-kiállításon megtekinthetőek a fotóművész az 1950-es években a Honvéd Sportegyesület számára készített fényképei, melyek a Hadtörténeti Múzeum fotógyűjteményét gazdagítják. A Honvéd, a megalakulását követően rövid idő alatt a magyar sport meghatározó egyesületévé vált. A fotókon megjelennek a korszak nagy sportolói: atléták, sportlövők, tornászok, valamint a kimagasló hírnevet szerzett labdarúgók is.

Az érdeklődők a fényképek mellett a honvéd sporthoz és az egyesület híres sportolóihoz köthető tárgyi emlékeket is megtekinthetik.

A tárlat augusztus 20-ig látható a Hadtörténeti Múzeumban.

1599201280
Fotó: Szikits Péter