Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hende Csaba fogadta az amerikai Összhaderőnemi Különleges Műveleti Egyetem szakértőit

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2015. január 31. 15:00

Hende Csaba honvédelmi miniszter január 30-án, pénteken udvariassági látogatáson fogadta az amerikai Összhaderőnemi Különleges Műveleti Egyetem szakértőit.

A találkozón a honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a különleges műveleti képesség kiemelkedő szerepet tölt be a Magyar Honvédségben, egyben kitüntetett területe a magyar−amerikai katonai kapcsolatoknak. Hende Csaba megköszönte az amerikai közreműködést a magyar különleges műveleti képesség fejlesztésében.

Wade Y. Ishimoto és George H. McNair Székesfehérváron, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság által szervezett, „Különleges Műveleti Erők Integrációja" (Special Operation Forces Integration Course) című szemináriumon tartottak előadásokat január 26−30. között. Az állománytól érkező visszajelzések szerint a JSOU (Összhaderőnemi Különleges Műveleti Egyetem − Joint Special Operations University) kiképzői által átadott tudásanyag nagyban hozzájárul a hatékony képességfejlesztéshez.

A megbeszélésen elhangzott: a Honvédelmi Minisztérium a jövőben is folytatni szeretné a megkezdett együttműködést. Ennek egyik lehetősége, hogy az amerikai katonai egyetem által nyújtott lehetőségeket beillesztik a katonai felsőoktatási rendszerbe. A találkozón jelen volt Mark M. Karas ezredes, amerikai véderőattasé is.

Korunk új típusú kihívásaival, valamint a nemzetközi terrorizmus fenyegetéseivel szemben a hagyományos katonai erők nem alkalmazhatóak hatékonyan. Ezért van szükség olyan különleges katonai képesség létrehozására és fenntartására, amely az aszimmetrikus hadviselés speciális követelményeinek megfelel.