Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hende Csaba: rendszeres megmérettetésre van szükség a katonai pályán

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. június 4. 15:13

Rendszeres megmérettetésre van szükség a katonai pályán – hangoztatta Hende Csaba honvédelmi miniszter június 4-én, csütörtökön az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtti meghallgatásán.

A miniszter szerint a honvédség tagjainak folyamatosan meg kell felelniük a katonai szolgálattal járó, sajátos fizikai, pszichikai és egészségügyi követelményeknek. Kijelentette: a katonai életpálya „egyszerre szolgálja a szolgálati érdeket és teszi tervezhetővé a katonák számára a jövőt".
Megismételve az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt elmondottakat, kiemelte az életpályamodell bevezetését, a missziókban történő szerepvállalásokat.
A pápai repülőtér 50 milliárd forintos fejlesztéséről – amelyből 30 milliárd forintot a NATO finanszíroz – azt mondta: megkezdődött egy nehézszállítási célokra szolgáló hangár építése, és a komplexum mellett új, kiegészítő repülésirányító tornyot is építenek.

1595994965

A beszerzések közül a Gripenek levegő-föld műveleti feladatok végrehajtását biztosító „bombafegyverzet" beszerzését, a légvédelmi rakétarendszer fenntartását és fejlesztését emelte ki. Külön szólt arról, hogy az Egyesült Államokkal folytatott hadfelszerelés-fejlesztési és védelmi együttműködési programok során az amerikai fél által finanszírozott programok keretében mintegy 5 millió dollár értékű felszerelést rendelt meg a tárca, amelynek nagy részét már le is szállítottak.

Csizi Péter, a bizottság fideszes tagja a Gripen-balesettel kapcsolatban azt kérdezte, hogy van-e az ügynek következménye a légvédelmi feladatok ellátására. Hende Csaba válaszában kifejtette: a gép hiányzik, ez biztos, de hozzátette: tárgyalásokat fognak kezdeményezni a gép pótlásának lehetőségéről.

Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja többek közt a kurdisztáni misszió költségét firtatta és azt kérdezte: nem lehetne-e ezt az összeget a hazai védelmi kapacitás fejlesztésére fordítani. Hende Csaba válaszában kifejtette: a mintegy 17 milliárd forintos kiadás a magyar honvédség képességeit erősíti, mivel azok az eszközök, beszerzések, amelyek ezzel összefüggenek, a honvédség tulajdonába kerülnek.

1595994965

Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s elnöke arra várt választ a minisztertől, hogy miként értékeli a kurdisztáni szerepvállalás biztonsági kockázatát. A miniszter kezelhetőnek nevezte a biztonsági kockázatot, azzal, hogy nem veszélytelen a küldetés, „ha az lenne, óvónőket küldenénk". A térségben értékelése szerint Kurdisztán a legbiztonságosabb és szerinte a belátható jövőben is az marad.

Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke a többi közt azt firtatta: felkészültek-e arra, ha Ukrajnában eszkalálódik a helyzet és több tízezer migráns indul meg Magyarországra. Hende Csaba azt mondta: ennek a közvetlen veszélyét most nem látja.

Németh Szilárd tolmácsolta a fideszes bizottsági tag, Lezsák Sándor drónokra vonatkozó kérdését. Hende Csaba válaszában jelezte: a honvédségnek saját drónfejlesztései vannak, már a harmadik típus fejlesztése fejeződik be a közeljövőben. Példaként említette, hogy az árvíz idején is használtak drónt. Hozzátette: jelenleg a saját fejlesztésű drónok rendszeresítési eljárása zajlik.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária