Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hiánypótló album az első világháborús csapatjelvényekről

Szöveg: Kovács Dániel |  2015. november 27. 11:30

Budapesten, a Nemzeti Művelődési Intézetben mutatták be Hermann Attila és Szanyi Miklós „Csak előre, édes fiam…” című történelmi albumát november 26-án, csütörtökön. 

A másodkiadásban megjelent album bemutatóján dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára azt mondta: a centenáriumi programsorozat hozzájárul ahhoz, hogy kollektív emlékezetünk erősödjön és finomodjon, hiszen a személyes vonatkozások felgöngyölítése teheti mélyebbé az identitás-élményt. Ezért is fontos, hogy a szerzők vállalkoztak arra, hogy ezt a személyességet az albumon keresztül megfogalmazzák és megerősítsék.

1596004587

Dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka kiemelte: nem csak az a katona fontos számunkra, aki hősi halált halt az első világháborús frontokon, hanem mindenki, akit elvittek a háborúba, és megjárta Limanovát, Gorlicét, Doberdót, vagy éppen az isonzói harcokat. Hangsúlyozta: ez a könyv alátámasztja azt a törekvést, ami jelenleg a hadtörténet területén folyik, azaz minél pontosabban megmutatni a társadalomnak, mit tettek az elődeink a hazáért.

1596004587

Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet megbízott főigazgatója arról beszélt, hogy a magyar történelem nem érthető meg az első világháborús események ismerete nélkül, hiszen többek között a második világháborús események gyökere is innen ered, ezért fontosak az ilyen kiadványok.

1596004587

A „Csak előre, édes fiam…" 2012-ben jelent meg először, majd a sikerre való tekintettel idén szeptemberben jelentette meg másodkiadásban a Nemzeti Művelődési Intézet. A történelmi album bemutatja és rendszerezi az első világháborúban a Monarchia területéről besorozott katonák csapatjelvényeit, feltárva azok jelentéstartalmát. A fotókkal gazdagon illusztrált könyvben feltűnnek korabeli fényképek, felszerelési tárgyak és tábori levelezőlapok is.

1596004588

Fotó: Dévényi Veronika