Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Hiánypótló kiadvány született”

Szöveg: Takács Vivien |  2013. november 22. 15:01

Nagy sikerrel mutatták be M. Tóth György A Petőfi Sándor laktanya 100 éve című könyvét november 21-én, csütörtökön. 

„Egy olyan hiánypótló kiadvány született meg, amely élenjáró és példa nélküli" – mondta Kun Szabó István dandártábornok, a MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka ünnepi nyitóbeszédében. A dandártábornok hozzátette: „A volt IV. Károly laktanya az ország egyik legpatinásabb laktanyája, amely az Osztrák-Magyar Monarchia szellemében épült."

1595963414
Kun Szabó István dandártábornok, M. Tóth György, Babucs Zoltán, dr. Ravasz István alezredes

Dr. Ravasz István alezredes ekképpen méltatta a könyvet: „Nincs könyv szerző nélkül. Tóth Györggyel 1984 óta ismerjük egymást, azóta nagyon sokat dolgoztunk együtt, így nem véletlenül talált meg, amikor ezt a könyvet elkezdte írni. Gyuri hozta a formáját: azon túl, hogy precízen, pontosan kikutatott mindent, adatai helytállóak, egy szakszerű, de kifejezetten olvasmányos könyvet vehetünk a kezünkbe. Az alezredes a könyv bemutatása során elmondta: „Új értéket alkotott a szerző, mert saját kutatásai alapján olyan dolgokat sikerült beletennie, amelyet még a szakma sem ismert eddig."

A könyvből többek között kiderül, hogyan épült a kaszárnya, milyen előírások vonatkoztak arra, miként kell egy laktanyának kinéznie, és hogy a jelenlegi parancsnoki épület eredetileg katonabörtönnek épült. A könyv továbbá bemutatja a Magyar Királyi 30. Honvéd Gyalogezredet, illetve a Magyar Királyi 29. Honvéd Gyalogezredet, ahol Sárbogárdi Mészöly Géza olimpikon sportlövő is szolgált, és szól arról a Magyar Királyi 2. Honvéd Gyalogezredről is, amelynek katonái sok éven át állomásoztak a laktanya falai között. A kötetet tervrajzok, korabeli képek színesítik. Babucs Zoltán hadtörténész a következőket mondta a könyvről: „A mű ötvözi magában egyrészt a laktanya építésének történetét, másrészt viszont egyes képi megjelenítésekkel próbálja szemléltetni, hogy milyen volt az itt állomásozó katonák mindennapi élete, vagy 1938-ban, hetvenöt évvel ezelőtt hogyan avatták fel a 29-esek emlékművét."

1595963415
A szerző dedikálja a művet

M. Tóth György, a könyv szerzője és a Magyar Honvéd magazin olvasószerkesztője ajánlja művét az összes itt szolgáló katonának, illetve minden olyan katonának, akik időt és fáradságot nem kímélve foglalkozik szakmájával hadtörténeti megközelítésben is.

Fotók: Szabó Lajos zászlós