Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az esélyegyenlőség nem egyformaság

Szöveg: Szabóné Szabó Andrea alezredes |  2013. november 22. 14:26

Az esélyegyenlőség és egyenlő bánásmód kérdéskörét ölelte fel a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály szervezésében az esélyegyenlőségi referensek számára november 21-én megrendezett szakmai nap programja.

A programot a rendezvénynek helyt adó MH Altiszti Akadémia parancsnoka, Horváth Gábor dandártábornok nyitotta meg. Horváth tábornok elmondta, hogy az Akadémia a hadseregben megnyilvánuló esélyegyenlőség első lépcsőfoka, hiszen az intézményben tanuló altiszt-jelöltek olyan környezetben kezdik meg katonai pályafutásukat, ahol csak a teljesítmény és az elért eredmények számítanak. A parancsnok utalt arra is, hogy júliusban az alakulatnál rendezték meg a hátrányos helyzetű és roma fiatalok számára a tárca által meghirdetett Esélyegyenlőségi tábort is.



1595963414

Horváth Gábor dandártábornok, Papp Ferenc ezredes, Szabóné Szabó Andrea alezredes


Ezt követően Papp Ferenc ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály főosztályvezető-helyettese foglalta össze, milyen célkitűzéseket valósított meg a szakterületért felelős főosztály, illetve milyen programok várhatóak még az év során. Papp ezredes szólt az esélyegyenlőséget elősegítő Lippai Balázs ösztöndíjról, a „Romák-Hadsereg-Kultúra" alkotói pályázatról, a romák önkéntes tartalékos rendszerbe történő bevonási lehetőségeiről, illetve a hamarosan bemutatandó, roma katonai életutakat elmesélő kisfilmről.

A szakmai nap során a résztvevők számos előadást hallgattak meg. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselői az Európai Szociális Kartával, valamint a nőkkel szemben alkalmazott hátrányos megkülönböztetés minden formájának kiküszöböléséről szóló jelentéssel (CEDAW-jelentés) kapcsolatos információkat osztották meg az érdeklődőkkel, az Egyenlő Bánásmód Hatóság előadója pedig az egyenlő bánásmód referensek tapasztalatairól beszélt tájékoztatójában. Az Országos Roma Önkormányzat elnökhelyettese a szervezet ez évben végzett tevékenységéről beszélt, illetve az MH Ludovika Zászlóaljnál és az MH Altiszti Akadémián folytatott cigány népismereti beszélgetések tapasztalatait osztotta meg a megjelentekkel.

A Raoul Wallenberg Egyesület nemrégiben Esélyegyenlőségért Díjjal kitüntetett ügyvivője a civil szervezetek kultúrák közti párbeszédében játszott szerepéről és az egyesület munkájáról beszélt, ezt követően pedig a TÁRKI kutatója tartott előadást az etnikai diszkrimináció mérésével kapcsolatos kutatás tapasztalatairól.

1595963414

Személyes hangvételű szakmai előadásokat hallgathattak


A HM Tábori Lelkészi Szolgálat katolikus és protestáns szolgálati ágainak képviselői személyes hangvételű előadásukban beszéltek a vallás és az esélyegyenlőség kapcsolatáról, az MH Egészségügyi Központ mentálhigiéniés alosztályvezetője pedig a katonanők pszichológiai jellemzőiről beszélt az alapkiképzések során.



Fotó: Galovtsik Gábor