Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hite és igazságkeresése javított a nemzet életén

Szöveg: Horváth Zoltán |  2014. március 13. 6:46

Pál herceg végigverekedte a XVII. század nagy háborúit, mindenhol ott volt, ahol megfordultak a dolgok. Emellett egész életében a „fentvalókat”, azaz a művészeteket kereste – mondta Hende Csaba  Szombathelyen, az Esterházy Pál herceg emlékére rendezett kiállítás, valamint hangverseny megnyitásán március 12-én, szerdán. 

A honvédelmi miniszter beszédében kiemelte, hogy a herceg igazi reneszánsz emberként élt, azaz amellett, hogy nagy formátumú katona, diplomata volt, igen komoly műveket alkotott az irodalom és a zene területén is.

1595968519
Hende Csaba: a herceg nagy formátumú katona és diplomata volt

„Mélységes hitével, az igazság következetes, de nagyon is bölcs életszerű keresésével sokat javított a világon, nemzete életén"- fogalmazott Hende Csaba az 1713-ban elhunyt hercegről, akinek tiszteletére tavaly, halála 300. évfordulóján rengeteg megemlékezést tartottak országszerte.

Ennek az ünnepségsorozatnak a folytatása volt az a kiállítás, melyet Szombathelyen, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának szervezésében hoztak létre, s melyen korabeli relikviákat, fegyvereket és ruházatokat is bemutattak.

1595968519
Megemlékező műsor a kiállításon

A kiállítás után pedig a Sarlós Boldogasszony Székesegyházban következett a Mennyei harmóniák egykor és ma című hangverseny, melyet az NME SEK Berzsenyi Dániel Vegyeskara és a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság adott. A zenei kíséretet a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola kamaracsoportja biztosította, vezényelt: Vinczeffy Adrienne karnagy.

Fotó: Benkő Sándor