Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Holtponton – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. november 14. 15:44

Bár a tél közeledtével a küzdelem hevessége – különösen a nyugati fronton – alábbhagyott, az 1914-es esztendő vége még tartogatott egy kellemetlen fordulatot az antant számára: Törökország ugyanis a központi hatalmak oldalán bekapcsolódott az első világháborúba.

1595982623
A török hadba lépésnek persze voltak előzményei: ezek közé sorolhatjuk az 1914. augusztus 2-án megkötött német–török titkos egyezményt, de még inkább azt, hogy az ország hadserege, illetve gazdasága német ellenőrzés alatt állt. Mindez pedig szilárdan a központi hatalmakhoz kötötte az egykor félelmetes erőt képviselő, az 1910-es évekre azonban már csak önmaga árnyékává váló Oszmán Birodalmat, amely ugyanakkor a háború első hónapjaiban semleges maradt, sőt felvetődött a britekkel vagy a franciákkal történő szövetségkötés lehetősége is. Az 1913-ban puccsal hatalomra jutott három pasa (Dzsemal, Enver, Talaat) triumvirátusának legerősebb tagja, a hadügyminiszteri posztot, egyszersmind a hadsereg főparancsnok-helyettesi tisztét betöltő Ismail Enver azonban a németekkel szimpatizált, s Egyiptom visszaszerzésével, tehát egy Anglia elleni akcióval akarta megkezdeni Törökország háborúját a központi hatalmak oldalán.
Ez az ötlet viszont egyáltalán nem nyerte el az Osztrák–Magyar Monarchia tetszését, amely inkább a Balkánon, illetve az oroszokkal vívott harcban számított volna leendő szövetségesére.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin november 14-én, pénteken megjelenő számában!)