Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédelmi nap Székesfehérváron

Szöveg: Kovács Zoltán |  2013. szeptember 2. 19:07

Régen szokás volt, hogy amikor a katonák a nyári kiképzési időszak után visszatértek a városi laktanyákba, bemutatták tudásukat és felkészültségüket a városiaknak. Így szeretnénk most mi is bemutatkozni Székesfehérvár lakosságának – mondta Vargha Tamás a Fejér megyei megyeszékhelyen szeptember 2-án, hétfőn.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Bregyó Sportközpontban szeptember 7-én, szombaton megrendezendő székesfehérvári honvédelmi napot beharangozó sajtótájékoztatón vett részt.

Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka hangsúlyozta: „A sok városi rendezvény után, ahol a honvédség eszmeiségét, szellemiségét tudtuk bemutatni, most a katonalét másik területét, a test, a fizikum és az egészséges életmód fontosságát szeretnénk megmutatni, és ebbe bevonni a fiatalokat."

1595959257

Brájer Éva, a város alpolgármestere kiemelte: a város és a parancsnokság közötti kapcsolatot nemcsak szorosabbra fűzni sikerült, hanem közös erővel szélesíteni is. Ennek eredményeként a protokolláris és szakmai szinten folyó együttműködésen túl meg tudják szólítani a város egészét is.

A programok szombaton reggel 9 órakor – a régi hagyományoknak megfelelően – zenés ébresztővel kezdődnek. Az MH Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar vezetésével a díszszázad és a résztvevők végigvonulnak a város utcáin egészen a Bregyó Sportközpontig. Ezt követően honvédelmi akadályversenyt és vetélkedőt rendeznek középiskolás csapatok részvételével; az akadálypályán, kézigránátdobásban, légpuskalövészetben és honvédségi totóban mérhetik össze tudásukat és erejüket a fiatalok. Emellett haditechnikai bemutatók, lézeres lövészet, repülőgép-szimulátor, egészségmegőrző foglalkozások és szűrővizsgálatok is lesznek.

A nap folyamán − többek között − az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kutyás tűzszerész-bemutatóját, az MH 25. Klapka György Lövészdandár közelharc-bemutatóját, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár különleges díszelgőcsoportjának produkcióját és az MH Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar zenés bemutatkozását tekinthetik meg majd az érdeklődő székesfehérváriak.

1595959257

Fotó: a szerző felvételei