Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédelmi nevelés a sport látószögéből

Szöveg: Antal Ferenc |  2018. november 22. 18:14

A honvédelmi nevelés a sport látószögéből címmel rendeztek konferenciát november 22-én a Milton Friedman Egyetemen, Budapesten.

1599196306
A rendezvény célja az volt, hogy az érdeklődők betekintést kapjanak a sport és a hazafias, honvédelmi nevelés újraértelmezett kapcsolatába, az illetékes társadalmi szervezetek és kormányzati szervek célkitűzéseibe, illetve az ezek elérését szolgáló lehetséges eszközökbe és módszerekbe. A konferencia résztvevőit prof. dr. Borbély Attila, a Magyar Technikai és Tömegsportklubok Országos Szabadidősport Szövetségének elnöke, a Honvédelmi Sportszövetség alelnöke, illetve dr. Szatmári Péter, a Milton Friedman Egyetem rektora köszöntötte.

1599196306
Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára A Honvédelmi Minisztérium feladatai a honvédelmi nevelésben című előadásában úgy fogalmazott: korunk újfajta biztonsági kihívásait felismerve a magyar kormány elindította azt a honvédelmi és haderőfejlesztési programot, amely a technikai eszközök beszerzésén kívül a Magyar Honvédség létszámának növeléséről is szól. „A Magyar Honvédségnek 2026-ra a térség meghatározó haderejévé kell válnia, hogy megfelelő választ adjunk a megváltozott biztonsági környezetből fakadó kihívásokra" – jelentette ki a helyettes államtitkár. Erdélyi Lajos részletesen is kitért azokra az oktatási lehetőségekre és cselekvési irányokra, amelyek által az állampolgárok önkéntes vállalás alapján bekapcsolódhatnak a haza védelmébe.

1599196306
Dr. Simicskó István kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke A honvédelem fontossága és társadalmi szükségessége című előadásában emlékeztetett: a honvédelmi törvény alapján Magyarország biztonságát a Magyar Honvédség, a NATO szövetségi rendszere, valamint az állampolgárok áldozatkészsége és hazafias elkötelezettsége garantálja. „Magyarország csak egy van, a szülőföld semmivel sem pótolható érték. A haza szeretetének és tiszteletének mély erkölcsi és érzelmi meggyőződésből kell fakadnia. Ahhoz, hogy ezt az érzést kialakítsuk és megerősítsük a fiatalok szívében, széles körű társadalmi összefogásra van szükség" – jelentette ki Simicskó István. Hozzátette: a sport kiváló eszköz arra, hogy közelebb hozza a fiatalokhoz a honvédelem ügyét.

1599196307
A Magyar Honvédség fejlesztési tervei mellett a Honvédelmi Sportszövetség elnöke kiemelte a tartalékos rendszer szükségességét, amely kulcsfontosságú a honvédelem ügyének és a hazaszeretet érzésének népszerűsítése érdekében. Simicskó István hozzátette: a köznevelésben nem katonai képzést, hanem honvédelmi nevelést szeretnének folytatni, amely céljában és tartalmában a testi és szellemi képességek, valamint a haza iránti érzelmi attitűdök kifejlesztését jelenti az életkornak megfelelő módszerekkel és szervezeti keretek között.

1599196307
A Honvédelmi Sportszövetség kadét- és tartalékos tagozatának főbb feladatairól Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a MATASZ elnöke tartott előadást, aki a kadétprogram nemzetközi előzményeiről, társadalmi hasznosságáról és hazai célkitűzéseiről értekezett. Dr. Hatala József nyugállományú rendőr altábornagy, a Magyar Autóklub elnöke, majd Gergely István olimpiai bajnok, a Budapesti Honvéd SE ügyvezető elnöke előadása után a tapasztalatcsere szekcióülések keretében folytatódott, ahol a legeredményesebb gyakorlati megoldások kerültek előtérbe.

1599196307
Fotó: Szabó Lajos zászlós