Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédfesztivál Pákozdon

Szöveg: Kovács Zoltán |  2013. szeptember 25. 8:21

Ez a rendezvény már nem csak egy nap, amelyen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc első győztes csatájára, a pákozd-sukorói ütközetre emlékezünk, hanem egy olyan rendezvénysorozat, amelyen találkozhatnak az egyenruhások és a civilek, jobban megismerve egymást és erősítve az összetartozást – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szeptember 24-én Székesfehérváron, a pákozdi Honvédfesztivál sajtótájékoztatóján.

Szeptember 24–29. rendezik meg a pákozdi Honvédfesztivált, amelynek kulturális, szabadidős és szakmai programjai a katonacsaládokhoz, a fehérvári polgárokhoz és a turistákhoz egyaránt szólnak. Egy közös emlékezésre hív mindenkit Székesfehérvár Önkormányzata, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör, hogy felelevenítsék a 165 éve, szeptember 29-én lezajlott csata eseményeit, és számos interaktív, a katonai hagyományokat, a honvéd kultúra sokszínűségét bemutató ismeretterjesztő programmal, megemlékezésekkel tisztelegjenek a múlt honvédjei előtt.

1595960437

A sajtótájékoztatón elhangzott: szeptember 25-én, „A honvédelmi nevelés Székesfehérváron" címmel tapasztalatfeldolgozó konferenciát rendeznek az Árpád Szakképző Iskola és Kollégiumban. A rendezvényen az MH 43. Híradó és Vezetéstámogató Ezred képviselője az alakulat honvédelmi nevelés terén végzett tevékenységét mutatja be. Az iskolarendszerű és az azt kiegészítő hazafias és honvédelmi nevelés terén a városban már több mint egy évtizede komoly erőfeszítés tapasztalható. Olyan összefogás alakult ki, amelyben a résztvevők kiemelt feladatuknak érzik a hazafias-honvédelmi nevelést és ezt elhivatottan, szakszerűen, önzetlenül végzik.

Szeptember 26-án „A katonákért" címmel rendeznek konferenciát az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon. A konferencián írják alá a Magyar Hadtudományi Társaság és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság közötti együttműködési megállapodást, amely a tudományos, oktatási és a gyakorlati képzés területén fűzi szorosabbá a két szervezet együttműködését.

Szeptember 27-én „Haditorna" néven ifjúsági csapatversenyt rendeznek a pákozdi katonai emlékpark, valamint Velence térségében. A versenyen a középiskolák, a felsőoktatási intézmények és a katonai szervezetek csapatai mérik össze tudásukat, állóképességüket. A program egyben „Honvédelmi Kötelék" program országos programnyitó rendezvénye is.

1595960437

Este fáklyás felvonulással és koszorúzással emlékeznek meg a 165 évvel ezelőtti pákozdi történelmi eseményekről. A menet a pákozdi Művelődési Háztól indulva vonul a 1848-as közösségi emlékműhöz az MH Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar közreműködésével, és néma koszorúzással emlékezik.

Szeptember 28-án tartják a „Csatéri sokadalom" elnevezésű családi találkozót. A sajtótájékoztatón ezzel kapcsolatban Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka elmondta: ezen a napon nemcsak a történelmi és mai hadviselés találkozik, hanem a katona és a civil társadalom is együtt ünnepelhet. E rendezvény egyben a Magyar Honvédség szárazföldi csapatainak, a Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetségnek, a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetségének, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc eszméjét ápoló szervezeteknek közös találkozója is.

Este a sukorói református templomban Honvéd Együttes férfikarának közreműködésével tartanak megemlékezést az 1848 szeptember 28-án ott tartott haditanácsról, majd imádkoznak a szabadságharc hőseiért.

1595960437

Szeptember 29-én, vasárnap a katonai emlékparkban rendezik meg a pákozdi csata emléknapját. A sajtótájékoztatón Görög István nyugállományú ezredes, a Katonai Emlékpark Pákozd igazgatója, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezetének titkára elmondta: az idei immár a 16. ünnepség, idén mintegy 80 lovas huszár, 120 gyalogos katona és 12 ágyú játssza majd le úgy a csatát, ahogy az 165 esztendővel ezelőtt megtörtént.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a Honvédfesztiválra. De – mint ahogy az a sajtótájékoztatón elhangzott – aki nem tud részt venni az eseményeken, az szeptember 28-29-én a Magyar Televízióban követheti nyomon a történéseket. Az MTVA ugyanis mindkét napon élőben közvetíti a Honvédfesztivál programjait.

Fotó: a szerző felvételei