Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Próbálok sportemberként példaként szolgálni a katonáim előtt

Szöveg: Konkoly Dávid |  2013. szeptember 25. 7:30

Szabó Szilvia százados az MH 43. Nagy Sándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred testnevelő tisztje. Az egydanos dzsúdó mester sikeresen védte meg dzsúdzsucu földharc bajnoki címét a 2013-as TEK Budo- és Küzdősport Gálán szeptember 14-én.

Szabó százados életében kiemelkedő szerepet játszik a sport: nyolcévesen kezdett karatézni, majd megismerkedett a sportpályáját meghatározó dzsúdóval. Az elmúlt években számos sikert ért el ebben a sportágban: 2006-ban a katonai dzsúdó világbajnokság hetedik helyezettje volt és ugyancsak hetedik lett a Katonai Világjátékokon is. 2008-ban elnyerte a Magyar Honvédség legeredményesebb női sportolója címet, míg 2010-ben bronzérmet szerzett a Masters Judo Európa Bajnokságon.

1595960435

Milyen felelősséggel jár a katonai hivatás és a versenyszerű küzdősport?

Nem könnyű nőként katonának lenni, és ezzel párhuzamosan küzdősportolni, de ha gyerekkorod óta ezt csinálod, a mindennapi életed részévé válik. Egész életem a sport körül forgott, ennek rendeltem alá mindent és ezért választottam a testnevelői tanár pályát is. Majd amikor bekerültem a Magyar Honvédségbe, ott is sikerült testnevelő tiszti beosztást kapnom. Próbálok sportemberként példaként szolgálni a katonáim előtt, megtanítani őket a sport szeretetére. Nem a pálya széléről dirigálom az edzéseket, hanem velük együtt végzem a gyakorlatokat, és amit én kibírok azt nekik is ki kell. Szerintem, ha látják a testnevelő tisztjükön, hogy az maximálisan oda teszi magát és az erején felül teljesít, akkor ők is próbálják a maximumot kihozni magukból.

Említette, hogy nőként nehéz. Plusz motivációt jelent ez?

Próbálok úgy tevékenykedni, hogy ne kelljen azt mondanom: bocs, nő vagyok, és nézzétek el nekem ezt és azt, hanem keményen odateszem magam.

A szülei hogyan viszonyulnak a hivatásához és a sportkarrierhez?

A szüleim mindenben támogatnak, az élet bármely területén. Soha nem próbáltak hátráltatni, elmondták a véleményüket, próbáltak terelgetni, de amit a fejembe veszek, azon nem tudnak változtatni. A katonai hivatásról pedig úgy gondolom, hogy bármelyik szülőt büszkeséggel tölti el, ha gyermeke a haza szolgálatába áll.

1595960435

Egy korábbi nyilatkozatában azt mondta, hogy amikor Győrbe került, mint testnevelőtiszt meg kellett változtatnia a szakmai szemléletet. Ezt hogyan érte el?

Szerintem a testnevelőtiszti beosztás egy komplex beosztás. Ennek ellátásához nemcsak a sporthoz kell értened, hanem mellette nagyon jó pedagógia érzékkel, kiváló kommunikációs képességgel, logisztikai készséggel is rendelkezned kell, hogy mindent össze tudj hangolni. Győrben előttem nem volt kinevezett testnevelőtiszt. Amikor odakerültem, igen komoly elhatározásokkal érkeztem. Szemléletem szerint a sport az élet olyan területe ahova, ha energiát fektetsz, az visszajön. Ami ugye 2008-ban meg is térült nekünk, mert abban az évben a győri alakulattal megnyertük a Magyar Honvédség éves sportbajnokságát.

Mi az a belső tulajdonsága, amit a küzdősportnak köszönhet?

Szerintem a kitartásom, meg a küzdeni tudás.

1595960436

Edzőként fontos az emberismeret. Tudja ezt a tulajdonságot a hétköznapi életben is kamatoztatni?

Gyerekekkel foglalkozom, csak egy kicsit nagyobbakkal. Mindenkinél meg kell találni azt az utat, amelyen lehet úgy irányítani, hogy egy-egy versenyre a lehető legjobb formáját hozza.

Fotó: a szerző felvételei