Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédségi túratábor gyerekeknek, az Alföldről a hegyekbe…

Szöveg: Dr. Téglásné Bus Zsuzsanna |  2018. szeptember 2. 18:00

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi humánszolgálati irodája idén első alkalommal szervezett túratábora nagy sikert aratott.

http://www.bocskaidandar.hu/new/index.php/hirek/dandar-hirek/1103-honvedsegi-turatabor-gyerekeknek-az-alfoldrol-a-hegyekbe

A hagyományos napközis gyermektáborok mellett, a négynapos pilisi túratábor azon gyerekekért szervezték meg, akik szívesen vállalnak kihívásokat, erőt éreznek magukban arra, hogy kipróbálják magukat nem hétköznapi környezetükben. Emellett nem riadnak vissza attól sem, hogy katonás körülmények között Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián éjszakázzanak.

1599192401

A négynapos tábor a „föld alatt" kezdődött: a Budai-hegység alatt húzódó Mátyás-hegyi-barlangban vettek részt a gyerekek barlangász vezető irányításával többórás túrán. A csak speciális felszerelésben járható útvonal komoly fizikai és pszichés erőpróbát jelentett minden résztvevőnek. A Rám-szakadék megmászása és Dobogókőn keresztül Pilisszentkereszt elérése volt a következő napi feladat. A szurdok rendkívül nehezen volt járható és a hőség sem könnyítette meg a gyaloglást. Csak ezen a rövid, de vadregényes, néhol csak kapaszkodókorlátok és létrák segítségével megközelíthető szakaszon több mint százméteres szintkülönbséget kellett leküzdeniük a túrázóknak. Pilisszentkeresztig közel tizenöt kilométert tettek meg, összesen 1700 méter szintemelkedés és 1400 méter szintsüllyedés teljesítésével.

1599192402

A táborozók a harmadik napon a visegrádi várat és a múzeumot tekintették meg. Külön érdekesség volt a hazautazás napján a budai Csodák Palotája múzeum, ahol interaktív játékokon és fizikai-kémiai kísérleteket bemutató előadásokon keresztül tudtak a gyerekek szó szerint kézzel fogható tapasztalatokat szerezni a világról.

Fotó: a szerző felvételei