Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Horvátországban tárgyalnak a Védelmi Együttműködés tagországai

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2015. július 2. 11:51

A horvátországi Brijuniban július 1-2-án rendezték meg a  Védelmi Együttműködés Kezdeményezése (Defense Cooperation Initiative – DECI) partnernemzeteinek vezérkarfőnöki találkozóját. A rendezvényen a Magyar Honvédséget dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök helyettes képviselte.

Az osztrák, szlovén, horvát, olasz és magyar részvétellel zajló együttműködés lehetőségét eredetileg 2012 márciusában Olaszország vetette fel egy új védelmi együttműködés (DECI) megvalósítására, amely az Adriai-tenger környezetében található országok mélyebb katonai együttműködésének előmozdítására irányul, a régió stabilitása, biztonsága és prosperitása megerősítése érdekében.

1595996749

 

Az együttműködés kezdeti időszakában a DECI-t a Magyarországot, Szlovéniát és Olaszországot magába foglaló Többnemzeti Szárazföldi Kötelékhez (Multinational Land Force – MLF) kötötték, amelyben Ausztria és Horvátország akkor megfigyelőként vett részt. Aztán 2012 júniusában az említett öt ország vezérkarfőnökei nyilatkozatban rögzítették a kezdeményezés létrehozását.

A mostani találkozón több fontos kérdésről is tárgyaltak a résztvevők, köztük a 2013-ban német kezdeményezésre indult Keretnemzet Koncepcióról, amelyet a védelmi miniszterek még 2014. június 3-án fogadtak el NATO koncepcióként. Ezen együttműködésünkre építve, olasz javaslatra és vezetéssel vizsgálták meg annak lehetőségét, hogy a kezdeményezés országai miként tudnának létrehozni egy közös keretnemzeti csoportot magyar, szlovén, osztrák, horvát és albán részvétellel.

1595996749

Következő témaként a EU Harccsoport létrehozását vitatták meg, amelynek terveit 2013 tavaszán Olaszország jelentette be úgy, hogy az EU Harccsoport készenlétet vállal 2017 első félévében.
Korábban, 2013. július 18-án a DECI országok vezérkarfőnökei szándéknyilatkozatban rögzítették, hogy részt vesznek az olasz vezetésű EU Harccsoport felállításában, amelyhez hazánk is tett felajánlásokat.

A kezdeményezésben érintett országokkal fenntartott kapcsolatainkban már jól kimunkált és értékelhető eredményeket tudunk felmutatni, mint például MLF kötelék létrehozása, az olasz-magyar képzési keret-megállapodás, illetve a magyar-szlovén bilaterális légtérvédelmi megállapodás. Számos sikert értünk el közösen a haderő átalakítása, a műveletekben történő részvételünk során, és a jövőben az egyik legfontosabb közös cél az EU Harccsoportban megvalósítandó szerepvállalás 2017-ben.

1595996749

Fotó: Honvéd Vezérkar