Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hősi emlékművet újítottak fel tartalékos katonák

Szöveg: Demeter Attila alezredes | Fotó: Papp László ött. szakaszvezető és Medveczki Ádám ött. szakaszvezető |  2020. május 17. 9:45

Önkéntes területvédelmi tartalékos katonák újították fel az elmúlt hetekben az 1849. július 20-án vívott turai csatában elesett hősök emlékművét.

1596079315

Csikós Gergő önkéntes területvédelmi tartalékos törzszászlós, valamint Papp László és Medveczki Ádám önkéntes területvédelmi tartalékos szakaszvezetők, – az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred, 17. Területvédelmi Zászlóaljának katonái – arra vállalkoztak, hogy a turai Honvédtemetőben található és felújításra szoruló emlékművet megújítsák, annak környezetét megszépítsék. Az emlékmű az 1849-es nyári hadjárat egyik kiemelt csatájának állított emléket és őrizte az itt nyugvó Szele Andor huszár őrmester, valamint 17 ismeretlen társának emlékét. A hely állapota sajnos már hosszú ideje nem tette lehetővé, hogy az 1849. július 20-ai lovassági ütközetben elesett magyar katonák emlékére méltó és ünnepélyes módon emlékezzenek meg.

A Tura község melletti események jelentősége abban rejlett, hogy az orosz katonai erők győzelme esetén a cári haderő elvághatta volna Görgey Artúr seregének az útját. Az ezt megakadályozni igyekvő Dessewffy Arisztid vezérőrnagy vezette lovas egység több órás és igen intenzív harc után ugyan kénytelen volt elhagyni a csatateret, de hadműveleti célját, hogy Görgey tábornok előnyhöz jusson üldözőivel szemben, elérte. A sikeres időnyerésnek közel 100 halott és sebesült volt az ára a magyar oldalon. A jelenlegi ismeretek szerint Tura közelében 18 katonát, illetve a tőle nem messze található Tóalmáson pedig 8 honvédet helyeztek örök nyugalomra.

A területvédelmi ezredek kiemelt figyelmet fordítanak az illetékességű területükön lévő hősi emlékművek, hadisírok ápolására és a katonai emlékek őrzésére. Így kerülhetett sor ennek az emlékműnek és környezetének teljes megtisztítására, rendbetételére is. Az önkéntes tartalékos katonák közreműködésével, a Magyar Tartalékosok Szövetsége megyei szervezetének támogatásával és a Magyar Honvédség hadisírgondozó szakembereinek koordinálásával a karbantartási munkák márciusban kezdődtek és május 10-én az emléktábla elhelyezésével értek véget.

A munkában részt vevők tettét dicséri, hogy a megújított emlékmű és környezete immár méltó helyszíne lehet a megemlékezéseknek, és őrzi a bátor, a hazáért elesettek emlékét.

1596079316