Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hősi halált halt magyar honvédek sírjai újultak meg Vezérszálláson

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Magyar hadisírgondozás Facebook-oldala |  2019. október 12. 15:41

A Kárpátaljáért 1944 őszén folyó harcokban Vezérszállás térségében többek között a kecskeméti m. kir. 13. gyaloghadosztály csapatai küzdöttek. A seregtest öt legénységi állományú katonája – hárman a szegedi 9. gyalogezredtől, és ketten a kecskeméti 13. tábori tüzérosztálytól – 1944. október 8-án halt hősi halált a településen, aknagránát-találat következtében.

1596070232

A hősi halott honvédek sírja szinte a csodával határos módon átvészelte a szovjet megszállás és kommunizmus időszakát, bár az évtizedek során igen leromlott állapotba került. A többek között a Kárpátalján is aktívan tevékenykedő, és a Honvédelmi Minisztérium által is támogatott Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület végezte a sírok felújítását.

A napokban megrendezett ünnepélyes megemlékezésen az egyesület elnöke, Hangácsi István köszöntötte az egybegyűlteket, majd Arkagyij Kovacs, Vezérszállás polgármestere szólt a jelenlévőkhöz. A megemlékezésen beszédet mondott Illésfalvi Péter, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság osztályvezetője, valamint Buhajla József főkonzul, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának vezetője.

Az új sírokat Szulincsák Sándor huszti plébános szentelte fel, az emlékező közösséget Dénes Elemér huszti református lelkész áldotta meg.

A megemlékezés végén a résztvevők elhelyezték az emlékezés virágait a sírokon.

Forrás:
Magyar hadisírgondozás facebook oldala

1596070233