Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hősök naptára a rádióban

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. december 6. 14:06

A Hősök naptárát három hadtörténész kutató – dr. Szentváry-Lukács János, Illésfalvi Péter és Maruzs Roland alezredes – alkotta meg és tette elérhetővé a világhálón a www.katonahoseink.hu című honlapjukon.

Több mint egyévnyi kutatómunka és fejlesztés után, az első világháború kitörésének 100. évfordulóján – július 28-án – indult el az internetes felület. Ezzel egy időben a honvedelem.hu valamint a hadisir.hu honvédségi webes felületekről is felkereshetővé vált a különleges naptár.

1595983876

Ezt követően a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály, valamint a HM Zrínyi Non-profit Kft. közreműködése kapcsán terv született egy rádióváltozat elkészítésére. A miniszteri jóváhagyást követően megindultak a tárgyalások a honvédelmi tárca és az MTVA között, melynek eredményeként idén októberben elkezdődhettek a stúdiómunkálatok. A naptár szövegeinek rádiós adaptációjához dr. Bozsonyi Károly ügyvezető Mécs Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt kérte föl, aki örömmel vállalta el a munkát. Így a Zrínyi Katonai Filmstúdió hangstúdiójában készültek és készülnek azok a másfél perces blokkok, amelyek a Kossuth rádión keresztül mindennap tudósítanak arról, hogyan harcolt a magyar katona a Nagy Háborúban, száz esztendővel ezelőtt.

Az egyes epizódokat a tervek szerint hétköznap a 180 perc című műsor végén, szombaton a Szombat Reggel végén, vasárnap a Vasárnapi újság végén hallhatjuk. A napi epizód ismétlésére mindennap az Esti Krónika zárásakor kerül sor.

1595983876