Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Huszadik alkalommal indulnak útra

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: archív |  2020. január 4. 7:42

Immáron két évtizedes múlttal a háta mögött veszi kezdetét újra a Doni Hősök Emléktúra. Az eddigi évek gyakorlatához hasonlóan ezúttal is több útvonalon menetelnek a Magyar Honvédség katonái, hagyományőrzők és civil megemlékezők.

1596074530

A január 16. és február 10. közötti időszakban összesen 11 különböző menetszázad teljesít majd 1-4 nap közötti meneteket. Az emléktúra első hetén öt csoport indul el, amelyek közös központi útba indító ünnepségét január 16-án este öt órakor Székesfehérváron, a Szent István templomnál rendezik meg. A megemlékezéssel egybekötött ceremóniát követően két napon keresztül egyidőben masíroznak majd: a Gerecsében a „Csatti", a Bakony északi térségében a „Bakony", Székesfehérvár környékén a „Fejér" és Eger körül a „Lenkey" menetszázadok. Ezen – átlagosan nyolcvan fősre tervezett – csoportok mellett teljesíti vállalásának első felét a Honvédsuli menetszázada, amely négy napon keresztül teljesíti tiszteletadó küldetését Nyíregyháza közelében.

Egy héttel később, január 23-26. között menetel majd a „Hajdú" menetszázad Debrecen és Hajdúnánás között. A két naposra tervezett emléktúrán 100 fő résztvevővel számolnak. Január 25-én, egy nap alatt 35 fő teljesíti a Sopron-Sopronbánfalva-Ágfalva-Sopron körtúrát.

Január harmincadika és február elseje között két helyszínen folytatódik az emléktúra: Nagykáta környékén a „Jász" menetszázad tart egynapos menetet, tervezetten hatvan fővel. Békéscsaba térségében pedig körülbelül 50 fő két napon át menetel a „Békés" menetszázad. Ez idő alatt Karancslapujtő és Salgótarján között is teljesítmény felmutatásával kívánnak tisztelegni a XX. Doni Hősök Emléktúra „Nógrád" menetszázadának résztvevői. Az utolsó emlékmenetre pedig a Nyírségben kerül sor, ahol február 7-10. között a Honvédsuli elhivatott diákjai ismét négy napon keresztül teljesítenek.

Jásdi Balázs, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Osztály hagyományőrzéssel foglalkozó munkatársa, a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) hagyományőrző tagozatának vezetője a Doni Hősök Emléktúra rendezvénysorozat főszervezője elmondta, hogy minden menetszázadban örömmel látnak önkéntes tartalékos katonákat, akár alegység szintjén, önálló menetszázadot alkotva is.

A XX. Doni Hősök Emléktúra hivatalos záróünnepségére február 10-én, délután négy órakor kerül sor a nyírbátori hősi emlékműnél.