Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Huszonkét év, három helyszín, töretlen siker

Szöveg: Takács Vivien |  2016. szeptember 6. 9:26

A HM Katolikus Tábori Püspökség 1994 óta minden év szeptemberében megrendezi a nemzeti katonai zarándoklatot. Idén − az immár hagyományos családi nappal egybekötve − szeptember 17-én, szombaton tartják a zarándoklatot a budapest-máriaremetei kegytemplomban.

1596019246

A legelső zarándoklatot 1994 szeptemberében, Fogolykiváltó Boldogasszony ünnepén a Zala megyei Búcsúszentlászlón tartották, ahol a szentmisét dr. Ladocsi Gáspár, akkori katolikus tábori püspök celebrálta. A következő években ugyancsak a tábori püspök mutatta be a szentmisét − de már a tábori lelkészekkel együtt, akik katonákkal érkeztek a zarándoklatokra.

A szervezők 2006-ban új helyszínt találtak a Nemzeti Katonai Zarándoklat számára, a rendezvény a Budakeszi mellett levő Makkosmária búcsújáróhelyre települt át. A program mellé ekkor szerveztek először családi napot is, ami azóta is a zarándoklat elválaszthatatlan része. 2009-ben a zarándoklat ünnepi szentmiséjét dr. Juliusz Janusz címzetes érsek, Magyarország apostoli nuncius mutatta be.

Jelenlegi helyszínén, a budapest-máriaremetei kegytemplomban 2013-ban rendeztek először zarándoklatot.

Az idei, szeptember 17-i szentmisét Bíró László katolikus tábori püspök celebrálja − a katonalelkészi kar tagjaival. A zarándoklat ideje alatt a kisebb és nagyobb gyermekeknek óriás csúszdás légvár, fajátékkészítés, arcfestés, kézműves-foglalkozás, gyöngyfűzés, játszóház lesz a kegytemplom melletti parkban.

A zarándoklatra és az azzal egybekötött családi napra szeptember 9-ig lehet jelentkezni. A részletes programról és a jelentkezés feltételeiről az érdeklődők a tábori püspökség honlapján tájékozódhatnak.
További információ itt található.

(Archív felvételünk a 2014-es zarándoklaton készült.)