Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Idén is megrendezik a Vigorous Warrior gyakorlatot

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. február 13. 9:24

A NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK) szervezésében szeptemberben immár negyedik alkalommal rendezik meg a Vigorous Warrior (VW) gyakorlatot.

1596027607

Ezúttal a Német Haderő Egészségügyi Szolgálatának vezetésével a Berlinhez közeli Lehnin gyakorlótéren gyűlik össze egy nagyszabású, többnemzeti gyakorlatvezető törzs, valamint nagyszámú végrehajtó állomány, hogy demonstrálja a többnemzeti katona-egészségügyi megoldások alkalmazhatóságát, tesztelje a NATO KEKK és a NATO egészségügyi közössége által fejlesztett doktrínákat és elképzeléseket, és hogy tapasztalatokat szolgáltasson a további kutatásokhoz.

A VW’17 fő célja, hogy gyakorolja és értékelje a szövetség egészségügyi támogatási rendszerének alkalmazhatóságát egy 5. cikkely szerinti hadművelet során, beleértve egy lehetséges biológiai eseményre adott egészségügyi választ, a civil-katonai egészségügyi együttműködést, a többnemzeti egészségügyi képességek telepíthetőségét is.

A gyakorlat fő tervezői konferenciáján – amit Budapesten rendeznek meg február 13–17. között – véglegesítik az eddig 22 nemzet által jelzett részvételi szándékot.

A VW gyakorlatokat 2011 óta minden második évben megrendezik. Első alkalommal Magyarország (Várpalota és Budapest), 2013-ban Németország (Feldkirchen), 2015-ben pedig Csehország (Hradec Kralove) adott otthont a gyakorlatnak.

Bővebb információ a www.coemed.org oldalon, illetve a NATO KEKK Facebook-oldalán.