Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Idén Székesfehérváron avatják az altiszteket

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. július 17. 15:06

Az altiszti kar a hadsereg gerince, ők adják meg a hadsereg formáját és tartását – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára július 17-én Székesfehérváron.

1595957152

Július 27-én a székesfehérvári Városház téren, délelőtt tíz órától kezdődik az MH Altiszti Akadémia közel 90 hallgatójának eskütételi ünnepsége. A rendezvénnyel kapcsolatos sajtótájékoztató talán legkülönösebb momentumaként dr. Cser-Palkovics András polgármester megköszönte Szentendre önkormányzatának a megértést, amiért idén nem a Duna-parti városban teszik le esküjüket az altisztek. Igaz ugyan, hogy a frissen avatottak zömmel a szintén fehérvári MH Összhaderőnemi Parancsnokság alárendelt alakulatainál kapnak majd beosztást, a helyszín változásának mégsem ez az oka. Sokkal inkább az, hogy – mint hallhattuk − „a királyok városának" a múltban gyökerező és a jelenben is élő kapcsolata van a honvédséggel, tehát igazi katonaváros.

Vargha Tamás szerint „el kell oszlatni azt a félreértést, miszerint az altisztek a tisztek helyettesei." Az altisztek a Magyar Honvédség állományának nagyon fontos elemei, ezért is történt meg a névváltoztatás, fogalmazott az államtitkár, aki később azt is kifejtette, mi a különbség a tiszt és az altiszt között.

„A tiszt irányít, az altiszt pedig vezet. Igazából, ha az altiszt jól végzi munkáját, sosem válik tisztté. Célunk az, hogy az altiszti kart valódi megbecsülés övezze – ennek egyik jele az immár második alkalommal megrendezendő ünnepélyes altisztavatás – fűzte hozzá Vargha Tamás.

1595957152

Horváth Gábor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka a különféle médiumok képviselőinek röviden bemutatta az akadémia működését és alapfeladatait.

„A hazai és a nemzetközi katonai közvélemény értékelése szerint kiváló kiképzést folytatunk, és mi vagyunk a Magyar Honvédség valódi belépőkapuja. Meg kell teremtenünk az altiszti kar új énképét, és fel kell tárnunk az altisztképzés hagyományait is. Az altisztek fő feladata szerintem az, hogy a tisztek irányító elgondolásait végrehajtható cselekvéssé alakítsák, emellett pedig magasan képzett műszaki specialisták. Nem lealacsonyító jelző tehát a honvéd altiszt megnevezés" – fűzte hozzá a dandártábornok.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta: „szinte nincs olyan fehérvári család, amely ne kötődne valamilyen szállal a honvédséghez vagy a katonaléthez."

„Önkormányzatunk a hivatalos együttműködésen túlmutatóan is jó kapcsolatot ápol a Magyar Honvédséggel. Közösen készülünk a fontos nemzeti ünnepekre, velük közösen rendeztünk Honvédfesztivált, sőt tavaly augusztusban az MH Tartományi Újjáépítési Csoport kibocsátóünnepségére is a Városház téren került sor. Nagyon örülök, hogy a 2013-as Szent István-emlékévben a honvéd altisztek avatására is városunkban kerül sor, ami tovább erősíti a város és a Magyar Honvédség együttműködését – fogalmazott.

Honlapunk kérdésére Horváth Gábor dandártábornok elmondta: az akadémia számára rendkívül fontos, hogy Szentendrén és Budapesten kívül is ismert legyen az MH Altiszti Akadémia léte és működése.

1595957152

„Székesfehérváron születtek az elmúlt évtizedekben a társadalom és a hadsereg kapcsolatának legpozitívabb kezdeményezései, és így ez a város méltó hely arra, hogy kilépjünk saját megszokott környezetünkből" – nyilatkozta a parancsnok.

Az idei altisztavatási ünnepséget fél tíztől a Szentendrei Helyőrségi Zenekar térzenéje vezeti majd fel.

Fotó: a szerző felvételei