Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Időutazók – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. május 11. 9:39

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) számos nagy volumenű feladata végére tehetett pontot, melyek közül kétségtelenül kiemelkedik a Magyarországon található első világháborús katonasírok, temetőn belüli emlékművek felújítását célzó program.

A HM HIM parancsnoka, dr. Kovács Vilmos ezredes magazinunknak elmondta: a Hadtörténeti Múzeum számára – amely közel 70 ezer látogatót fogadott 2019-ben – a múlt év első jelentősebb projektje a NATO fennállásának 70., illetve a katonai szövetséghez történt csatlakozásunk 20. évfordulójához kapcsolódott. Ebből az alkalomból a múzeumi szakemberek egy angol és magyar nyelvű időszaki vándorkiállítást állítottak össze; a tárlat ünnepélyes megnyitójára a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban került sor, később pedig több hazai és külföldi helyszínen volt megtekinthető.

A Rákóczi-emlékév kapcsán tartott rendezvények szintén komoly feladatot róttak az intézményre. A „Pro Patria et Libertate – II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé választásának emlékére, 1704–2019" című, több változatban is elkészített vándorkiállítás 2019 májusa óta közel 20 helyszínen járt, százezernél is többen látták. Emellett a HM HIM falain belül – Vivat Rákóczi! elnevezéssel – tematikus napot rendeztek, a gyerekek pedig külön múzeumpedagógiai foglalkozás keretében ismerkedhettek meg közelebbről a korszak eseményeivel; a tanulást korabeli fegyverek, egyenruhák és felszerelések kézbe vehető másolatai tették élvezetesebbé. A tavaly ősszel a Budapest–Kassa–Budapest vonalat bejárt történelmi emlékvonat, a Rákóczi-expressz programjainak szakmai hátterét szintén az intézmény biztosította, egyben szerepet vállalt a közel 350 érdeklődő részvételével megtartott út szervezésében is.

Az időszaki tárlatok sorából kiemelkedik a tavaly novemberben megnyílt „Lészen ágyú! – Gábor Áron rézágyúja", ami a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum 1848/49-es ereklyéit mutatja be, beleértve a címben is szereplő, a forradalom és szabadságharc meghatározó személyiségének műhelyében készült körülbelül 70 löveg egyetlen fennmaradt, eredeti példányát.

További részletek a Magyar Honvéd magazin május 15-én megjelenő számában!