Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iraki misszió – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. június 5. 13:18

Az Iszlám Állam (Islamic State – IS) rövid idő alatt az al-Kaida nyúlványából napjaink egyik legbrutálisabb terrorszervezetévé vált, amely rettegésben tartja a világot. A külföldi túszok kivégzése és a párizsi mészárlás bebizonyította, hogy tevékenységük globális problémává vált.

1595994980
Az Iszlám Állam kegyetlen módszerei és öntörvényűsége, valamint gyors terjeszkedése miatt elkerülhetetlenné vált a nemzetközi katonai beavatkozás, amelyből Magyarország is kiveszi a részét. Erről, valamint az új kihívásokról beszélgettünk Korom Ferenc dandártábornokkal, a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökségének csoportfőnökével.

Jelen pillanatban hány magyar katona szolgál missziókban?

Hatszáznegyvenkilencen tartózkodnak hadműveleti területen, de a teljes létszám hétszázhuszonhat fő. A Bosznia-Hercegovinában működő EUFOR Althea kontingens egy része ugyanis itthon lát el készenléti szolgálatot, és csak szükség esetén lép hadműveleti területre.

Afganisztánban tavaly év vége óta csökkent a szövetséges (köztük a magyar) katonák létszáma…

Igen, ott 2014. december 31-én véget ért az ISAF tevékenysége, ám 2015. január elsején új misszió kezdődött, a Resolute Support művelet. Ennek más a jellege. Az ISAF-műveletekben – a tanácsadás, az új afgán biztonsági erők felkészítése mellett – harcoló erőkkel is képviseltette magát a koalíció.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin június 12-én, pénteken megjelenő számában!)