Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét Németországban bizonyítanak a hódmezővásárhelyi katonák

Szöveg: Horváth Gábor hadnagy |  2017. június 8. 12:36

A hohenfelsi amerikai kiképzőbázison május 26-án kezdődött meg a Combined Resolved VIII elnevezésű gyakorlat. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj bázisán megalakult zászlóaljtörzs – Schleisz Ferenc alezredes vezetésével – a magyar mellett amerikai és román katonákat is vezet a gyakorlótéren. 

1596033919

A többnemzeti gyakorlaton a magyar zászlóaljnak – amerikai dandár vezetésével – kell nagy intenzitású műveleteket végrehajtania a természetes terepakadályokkal teletűzdelt német erdőkben. Márciusban e zászlóaljtörzs már részt vett egy másik gyakorlaton, ahol a fő cél a katonai döntéshozatali folyamat gyakorlása volt. Most már nemcsak a törzsmunkára kell fókuszálni, hanem az alárendeltek irányítására is, hiszen a magyar vezetésű zászlóaljnak MILES rendszerrel felszerelt fegyvereikkel közel tizenkét napon át, éjjel-nappal készen kell állnia az ellenerő támadásainak visszaverésére, miközben el kell érni az amerikai vezetésű dandár által meghatározott harcászati célokat is.

A MILES harcászati körülmények között alkalmazott, a találat eredményességét jelző rendszer: emberre, valamint fegyverre és technikai eszközre egyaránt felszerelhető, érzékelőrendszerrel ellátott készlet, amely lézer kibocsátásával valósághűen tudja szimulálni a sérüléseket.

Az amerikai megfigyelő-értékelő csoport által megtartott első eligazításon hangsúlyozták, hogy a gyakorlat teljesen valósághű lesz, mert az ellenerőként fellépő amerikai katonák valódi célja legyőzni a magyar zászlóaljat, illetve általa vezetett magyar és amerikai századokat; a magyar mellett egy amerikai századot, egy román elemekkel kiegészített amerikai műszaki szakaszt, valamint egy híradó rajt.

1596033919

 
Fotó: a szerző felvételei