Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jaj a legyőzötteknek! – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. június 13. 9:31

Nemcsak Magyarországgal, hanem a Nagy Háborúban vesztes többi állammal szemben sem bizonyultak kegyesnek az antanthatalmak és szövetségeseik. A szigorú gazdasági, katonai feltételek mellett szembetűnő, hogy a Párizs környéki békediktátumok megalkotói Európa (és a világ) térképének átrajzolásakor szinte teljes egészében figyelmen kívül hagyták az etnikai határokat.

Az 1918. november 11-én megkötött fegyverszünet utáni időszakban Németország arra törekedett, hogy az autokráciából a demokráciába történő átmenet minél gyorsabban és zökkenőmentesebben menjen végbe. A politikai és katonai piramis tetején álló – II. Vilmos császár, továbbá Paul von Hindenburg és Erich Ludendorff tábornokok alkotta – „triumvirátusnak" ekkor már nem volt beleszólása a dolgokba, mi több, az uralkodó és Ludendorff el is menekült az országból.

Nagy árat fizettek

A békediktátum kifejezés a németekkel folytatott „tárgyalásokat" illetően is megállja a helyét, mivel a vesztes fél delegációja nem lehetett jelen a passzusok kidolgozásakor, csak azok véglegesítése után tehettek kisebb módosító javaslatokat. Nagy-Britannia flottája a fegyverszünetet követően is blokád alatt tartotta Németországot, így gyakorolva nyomást annak vezetőire, hogy fogadják el a békefeltételeket.

A szerződést végül 1919. június 28-án írták alá Versailles-ban. A dokumentummal a győztesek több tekintetben is igyekeztek végérvényesen meggyengíteni világháborús ellenlábasukat. Az egyik legfontosabb cél a katonai fenyegetés megszüntetése volt: ezzel összhangban maximum 115 000 fő (beleértve a haditengerészet 15 000 fős állományát is) alkothatta a német haderőt, amely nem rendelkezhetett egyebek mellett légierővel, modern csatahajókkal, valamint tengeralattjárókkal sem, míg a német–francia határ mellett kialakított 50 kilométer szélességű demilitarizált övezetben semmilyen katonai egységet sem állomásoztathatott.

További részletek a Magyar Honvéd magazin június 12-én megjelent számában!