Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jó döntés volt? – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. április 13. 15:51

Bécs vagy Buda? Erre a kérdésre kereste a választ a 170 éve, 1849. április 29-én összeült haditanács Komáromban. Milyen szempontokat kellett mérlegelniük a résztvevőknek, s egyáltalán: jó döntés született azzal, hogy a honvédsereg végül Buda felszabadításába vágott bele, s nem a nyugat felé hátráló császári csapatok üldözésébe? A témáról dr. Hermann Róbert történésszel beszélgettünk.

1599201216
Mint ahogy arról magazinunk előző számában írtunk, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc legdicsőségesebb fejezetének tekintett tavaszi hadjárat tervéről az Egerben összeült haditanács döntött. Ekkor, 1849 márciusának végén a résztvevők két célt határoztak meg: a honvédsereg mérjen minél nagyobb vereséget az ellenséges főerőkre, illetve mentse fel a magyar kézen lévő legfontosabb erődöt, Komáromot, hiszen annak birtoklása nagyban befolyásolta a hadműveletek további menetét.

– Komárom felmentésével összefüggésben Pest-Buda felszabadítása szintén megfogalmazódott. Két lehetőség jöhetett szóba: ostrom árán, mint ahogy ez fel is vetődött az isaszegi csatát követően. A magyar hadvezetés ugyanakkor azzal is számolt, hogy amennyiben szétzúzzák a Komárom körüli ostromzárat, s az ellenséget kiszorítják az ország központi területeiről, akkor a császáriak feladják a fővárost, optimális esetben még várőrséget sem hagynak hátra, azaz Pest-Buda harc nélkül kerül a magyarok kezére – részletezi dr. Hermann Róbert főtanácsos, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese.

További részletek a Magyar Honvéd magazin április 12-én megjelent számában!