Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jó és édes évet!

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. szeptember 22. 12:24

Az ünnepekkel is a megbékélés és az együttműködés jegyében eltöltendő hétköznapokat kívánjuk erősíteni – mondta Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség elnöke, egyben a Magyar Honvédség Tábori Lelkészi Szolgálat Tábori Rabbinátusának főrabbija annak kapcsán, hogy szeptember 16-án, vasárnap este beköszöntött Ros Hásáná, a zsidó újév, amivel kezdetét veszi a világ teremtésének 5773. éve.

A Ros Hásáná a zsidó újév, amit mi a világ megújulása idejének tartunk. Ezen a napon eldől minden ember következő évi sorsa, így nemcsak a zsidóság, hanem az egész emberiség ünnepe. Ros Hásáná két napján a zsidó közösségekben az egész világ következő évi sorsáért imádkoznak – fogalmazott Köves Slomó.

Ossza meg velünk, 2013 a zsidó időszámítás szerint hányadik esztendő?

Az Örökkévaló 5773. évét érjük meg és köszöntjük.

És mit tartanak fontosnak e sorsban?

A társadalmi megbékélést és az együttműködést. E kettő mindennél fontosabb mindannyiunk számára! Veszélyes jeleket, jelenségeket észlelve az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség ebben az évben egyik fő céljának az antiszemitizmus elleni párbeszédet hirdette meg. Azért, mert a szélsőséges, kirekesztő magatartásformák közé tartozó antiszemitizmust mi betegségnek tartjuk, amit gyógyítanunk kell. Közösen. A Magyar Honvédség mentes e kórtól, ám társadalmi jelentőségénél, erejénél fogva sokat tehet a gyógyulásért.

1595941885

Ilyen alkalom a Chanuka, a Jom Kippur mellett a Ros Hásáná. Mit jelent szó szerint, s mi a fő motívuma?

Azt jelenti: az év feje. A kétnapos ünnep központi motívuma a bűnbánat és a következő évre való felkészülés. Az ima központi része a zsinagógákban a sófárfújás: a kosszarvból készült kürt hagyományos dallama megtérésre szólítja a híveket. Az ünnepi étkezésekkor mézbe mártott almát és kalácsot esznek, amellyel az édes és kerek évet szimbolizálják.

Újesztendő beköszöntekor az emberek fogadalmakat tesznek…

A zsidó vallás szerint ezen a napon döntés születik minden ember következő évi sorsáról. Erre utal a hagyományos ünnepi jókívánság is, amivel az emberek köszöntik egymást: „Írattassál be egy jó évre!" Az ünnep második napján kerül sor a táslich szertartásra, melynek során jelképesen megszabadulnak bűneiktől.

A megtisztulást minden vallásban katarzis követi.

Úgy van. Ros Hásáná tíz bűnbánó nappal folytatódik, aminek csúcspontja az év legkatartikusabb napja, Jom Kippur. A Hosszúnapként is ismert ünnepen 25 órás böjtöt tartanak a zsidók. Ezen a napon pecsételtetik meg az emberek sorsa a következő évre, így ilyenkor bűnbánattal és egész napos imával ostromolják a hívők az eget. Ezt nyolc napig tartó sátoros ünnep követi, aminek lezárása és egyben az őszi ünnepsorozat vége Szimchát Torá, a Tóra örömünnepe. Az ünnepek, mint tudjuk, nagyon fontos szerepet töltenek be az emberek életében, amelynek lényege a harmónia. Ennek kapcsán – úgy vélem – ezekkel az ünnepi alkalmakkal a Tábori Rabbinátus, a rabbik is hozzájárulnak híveink, köztük katonáink lelki egészségéhez.

A Magyar Honvédségben napjainkban éppúgy teljesítenek szolgálatot zsidó
származású katonák, ahogy a magyar történelem során korábban, kiváltképp
az 1848/49-ben szabadságharc hősies küzdelmeiben, valamint az első
világháború frontjain. Hitéletüket akkor is megélték, működött zsidó
tábori lelkészség. E hagyományra (is) építve biztosít szervezeti
kereteket 2004 óta a honvédség: a Tábori Rabbinátus a mai Tábori
Lelkészi Szolgálat harmadik ága.